
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), kullanıcıları tamamen yapay bir dijital ortama sokar.
Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality – AR) gerçek dünya ortamına sanal objeler koyar.
Karma gerçeklik (Mixed Reality – MR) sanal objeleri gerçek dünyaya yerleştirir.
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?
Bu teknoloji, kullanıcıları bir bilgisayar tarafından oluşturulmuş tamamen sanal bir ortama sokar. En gelişmiş sanal gerçeklik deneyimleri, hareket özgürlüğü bile sağlayabilir – kullanıcılar dijital ortamda hareket edebilir ve sesler duyabilirler. Ayrıca, sanal gerçeklik deneyimlerini geliştirmek için özel el kontrol cihazları da kullanılabilir.
Sanal gerçekliği deneyimlemek için özel bir sanal gerçeklik gözlüğü takmanız gerekir. Çoğu sanal gerçeklik gözlüğü bir bilgisayara (Oculus Rift) veya bir oyun konsoluna (PlayStation VR) bağlanır; fakat, bağımsız cihazlar da (Google Cardboard en popülerlerinden biridir) vardır. Çoğu bağımsız sanal gerçeklik gözlüğü, akıllı telefonlar ile birlikte çalışır.
Üç Boyutlu Videolar
Youtube’da video izlerken küçük bir karton simgesi gözünüze çarpmış mıydı? Bu simge, 360 derece modunu etkinleştirir; böylece bir sanal gerçeklik gözlüğü takıp tamamen 3 boyutlu olan videoları deneyimleyebilirsiniz. 360 derece videolar, sanal gerçekliğin bir formu olarak kabul edilmektedir.
Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) Nedir?
Artırılmış gerçeklikte kullanıcılar, dijital içerik ortama eklenirken gerçek dünyayı görüp onunla etkileşime geçebilir. Pokemon Go’yu düşünün – dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan küçük sanal yaratıklar aramak için telefonuyla koşturuyor. Pokemon Go, artırılmış gerçekliğin en canlı örneğidir.
Modern bir akıllı telefonunuz varsa, bir artırılmış gerçeklik uygulamasını kolayca indirebilir ve bu teknolojiyi deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, dijital içeriğin kullanıcının gözünün önünde küçük bir ekranda görüntülendiği Google Glass gibi özel artırılmış gerçeklik gözlükleriyle de bu gerçekliği deneyimleyebilirsiniz.
Karma Gerçeklik (Mixed Reality) Nedir?
Bu, gerçeklik teknolojilerindeki en son gelişmedir. Bilime çok fazla girmeden, karma gerçeklik olarak adlandırılan iki çeşit gerçeklik teknolojisine bir göz atalım:
Gerçek dünya ile başlayan karma gerçeklik: dijital içerik eklenirken kullanıcı gerçek dünya ortamında kalır ve sanal nesneler ile etkileşime geçebilir. Bu karma gerçeklik formu gelişmiş bir AR formu olarak düşünülebilir. Eğer bunun nasıl çalıştığını anlayamıyorsanız, Skype’ın Microsoft HoloLens‘te nasıl kullanıldığına bakın.
Sanal dünya ile başlayan karma gerçeklik: dijital ortam gerçek dünyaya yerleştirilir ve gerçek dünyanın yerini alır. Bu durumda, gerçek dünya bloke edilirken kullanıcı tamamen sanal ortama sokulur. Sanal gerçeklik gibi, değil mi? Aslında öyle; fakat, geleneksel sanal gerçeklikte sanal ortam kullanıcı çevresinde gerçek dünyaya bağlı değilken, bu formda dijital nesneler gerçek nesnelerle üst üste gelir. Karma gerçekliğin bu formunu deneyimlemek için Windows karma gerçeklik gözlüklerini takabilirsiniz.
RubyGarage’ın Yazılım Geliştirme Danışmanı olan Julia Tokereva tarafından yazılan Quora cevabından çevrilmiştir.