Kuzey Kutbundaki Buzullardan Kaçmak İçin Drone Kullanan Gemi

Kuzey Kutup Dairesi’nde görev alan bir gemi, bu yaz kendini buz blokları ile çevrelenmiş bir şekilde buldu. Gemi mürettebatı ise durumu kuş bakışı görmek için havaya otonom bir drone gönderdi. İleride onların neyi beklediğini bilmeden bir buz labirenti içinden geçmeye çalışmaktansa geminin kaptanı dronedan canlı görüntülere ulaşıyor ve en güvenilmez geçitlerden bile droneun yönlendirmesi ile geçebiliyordu.

Bu taktik gemiye en az 2 hafta kazandırmış oldu.

Alaska’dan gemiyi yönlendiren birim Fairweather Science’ta çalışan bilim adamlarından biri olan Justin Blank, “Eğer bir mısır tarlasından çıkmaya çalışıyorsanız, havaya bir periskop ya da balon bırakmak faydalı olacaktır.” diyor. Blank, aynı mantığı drone ile bu gemide uygulamak istemiş.

Bir ay süren yolculuk boyunca drone 19 saati havada geçirdi ve birkaç bin metre yükseklikten uçtu. Gemi her sabah Kuzey Kutup Dairesi üzerinde uçabilecek olan şirket ya da bireylerle iletişime geçiyordu. Bu şekilde herkes droneun farkındaydı ve olası tehlikeler de önlenmiş oldu.

Fairweather, Arktik bir gemiye yardım etmek amacıyla ilk defa bir drone kullanmış oldu. Blank, bu taktiğin daha önce kimse tarafından denenmediğini ve droneları gelecekte de kullanmak istediğini belirtti.

Aslına bakarsanız gemilerin Kuzey Kutbu sularında yardım için helikopterlere ya da uçaklara dayanması oldukça yaygın bir durum, ancak insan gücü barındıran bir hava aracını bu tür bir iş için kullanmak hem maliyetli, hem de sisli havalarda oldukça riskli olabiliyor.

Bazı durumlarda buzu delip geçmek de bir opsiyon olabiliyor, ancak bunu yalnızca belli tip gemiler yapabiliyor. Bununla birlikte buz bloklarını bozmak yerel tabiat için de oldukça hasar verici.

Kutup ayıları üzerinde araştırmalarını da sürdüren Blank, daha zararsız bir çözüm bulmak istedi. Kendisi bu proje için Aerovel’in Flexrotor isimli droneunu kullandı. Bu drone yaklaşık 22 kilo ağırlığında ve geminin güvertesinden adeta bir helikopter gibi havalanabiliyor. Benzinle çalışan drone 12 saatlik uçuş süresine sahip ve otonom olarak uçabiliyor. Bununla birlikte kamerasını da gemideki mürettebattan biri kontrol ediyor.

Bu drone, özellikte denizlerde gözetim sağlamak üzere tasarlanmış.

Görünüşe bakılırsa dronelar kutup denizlerinde de kendilerine bir pazar yeri yaratmış; en azından buzullar eriyene kadar.

Etiketler