Echo Vogayer ile Tanışın: Deniz Altında 6 Ay Boyunca Kalabilen Robot

İnsansız Sualtı Araçları (UUV – Unmanned Undersea Vehicles), son birkaç yıl içerisinde deniz keşfinin adeta demirbaşı haline geldi. Araçlar, bu zamana kadar yüzeyde bulunan, bir mürettebatın da bulunduğu destek gemisine ihtiyaç duyuyordu. Bu da doğal olarak aracın maliyetini artırıyordu. UUV’ler aynı zamanda ya yüzeydeki destek gemisine bağlı olmalı (ki bu UUV’nin keşif alanını sınırlandırıyordu), ya da şarj olabilmek için destek gemisine geri dönmeliydi. Bundan dolayı denizin ve okyanusun derinliklerinde araştırma yapabilme süresini kısalıyor ve destek gemisinin sürekli yakınlarda bulunması gerekiyordu.

Boeing’in Echo Voyager isimli yeni UUV’si ile birlikte saydığımız tüm bu sınırlandırmalar, artık tarih olacak gibi görünüyor.

Echo Voyager, Boeing’in Phantom Works isimli Ar-Ge birimi tarafından geliştirildi. Araç, destek gemisine ihtiyaç duymadan, içerisindeki gelişmiş teknoloji sayesinde tek seferde 6 ay süre ile denizin derinliklerini keşfedebilecek. Diğer UUV’ler gibi, Echo Voyager’ın da yalnızca birkaç gün yetebilen lityum-iyon ya da gümüş-çinko bazlı bataryaları olacak. Ancak diğer UUV’lerin aksine, 50 ton ağırlığındaki Echo Voyager’ın aynı zamanda bataryalarını şarj edebileceği, araca entegre bir dizel jeneratörü olacak. Böylece araç, şarj olmak için destek gemisine dönme ihtiyacı duymayacak.

Şarj edilmesi gerektiğinde, aracın dizel jeneratörü devreye girecek. Oluşan egzoz ise aracın yüzeye çıkması ile havaya boşaltılacak. Bataryalar dolduğu zaman araç tekrar derine dalacak ve keşif yapmaya devam edecek.

Yeniden şarj edilebilir bataryaları sayesinde araç, hiçbir destek gemisine ihtiyaç duymadan tek seferde 12.000 kilometreye yakın mesafe katedebilecek. Bununla birlikte aracın uyduya bağlanarak bulduğu verileri yükleme özelliği de bulunmakta. Farklı kaynaklara göre Echo Voyager, ticarileştiği zaman özellikle petrol, gaz ve sualtı bilimleri teknolojileri sektörlerinin ilgisini çekecek gibi görünüyor. Ancak ondan önce ilk etapta California’nın Huntington Sahili’nde bulunan, 10 metre derinliğindeki araştırma havuzuna dalış, önümüzdeki yaz ise California’nın açık denizlerine deneme dalışı olmak üzere Boeing’in düzenleyeceği testleri tamamlaması gerekiyor.

Etiketler