Özgeçmişinizi Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 3 Şey

Kariyer basamaklarında ilk adımınızı atmak için uğraşan yeni bir mezun, tecrübeli bir profesyonel ya da uzun bir kariyer molası verdikten sonra geri dönüş yolu bulmaya çalışan bir iş arayan olabilirsiniz. Geçmişiniz ne olursa olsun, eğer iş arayan biriyseniz, özgeçmişinizin güçlü olması gerekiyor. İşe alımı gerçekleştiren kişiler özgeçmişinizi incelerken ortalama 7,4 saniye harcıyor; bu nedenle özgeçmişinizin anında dikkat çekebiliyor olması oldukça önemli.

Çok yönlü ve ilgi çekici bir özgeçmişe sahip olmak, hem kısa hem de uzun vadeli kariyer hedeflerinize ulaşmanız için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta olabilir. Kariyerinizde hangi aşamada olursanız olun, özgeçmişinizi geliştirmek önceliğiniz olmalı. Aktarılabilir becerilerinizi oluşturduğunuzda ve kişisel ve mesleki gelişiminize odaklanmak için zaman ayırdığınızda özgeçmişinizin beceriler ve niteliklerle dolu olması oldukça mümkün. Sonuçta hayalinizdeki rolün veya terfinin ne zaman ortaya çıkacağını kim bilebilir?

İşte özgeçmişinizi ofis dışında güçlendirmenin üç yolu:

Topluluk Önünde Konuşma

İnsanla dolu bir odaya en büyük korkularının ne olduğunu sormayı deneyin. Yükseklik ve örümcek korkusu ile birlikte alacağınız ilk cevaplardan biri topluluk önünde konuşmak olacak. Fakat tam da bu yüzden bu konuda ustalaşmak oldukça değerli bir beceri.

Evet, terli avuçlar ve bitmeyecekmiş gibi gelen bir kaygı hissiyle başlayabilirsiniz. Fakat birkaç sinir bozucu deneyimden sonra kendinize olan güveninizi artıracak ve mükemmel iletişim becerilerine sahip olacaksınız. Aslında, özgeçmişinizde topluluk önünde konuşma deneyimlerinizi ekleyebilmek işe alımı gerçekleştiren yöneticiye şunları söylüyor: “Kendimi rahat bir şekilde konfor alanımın dışına çıkarabiliyorum, kendimi profesyonel bir şekilde ifade edebiliyorum ve sektörde otoritemi gösterebiliyorum.” Siz de tahmin edersiniz ki hiçbir işveren bu paha biçilemez niteliklere direnemez.

Sektörünüzdeki etkinlikleri ve konferansları takip edin ve bunlara kaydolun. Daha da iyisi, buralarda konuşmacı olma olasılığını araştırın. Eğer geriliyorsanız daha küçük, lokal buluşmalardan başlayın. Kendinizi zorlamak istiyorsanız daha ulusal bir seviyeye çıkmaya çalışın. Böylece beceri kazanıp özgeçmişinizi güçlendirmenin yanında süreç boyunca bir sürü yeni fırsatlar elde edersiniz.

Gönüllülük

Hala okuyor olabilirsiniz veya kariyerinizin zirvesinde olabilirsiniz, yine de gönüllülüğün asla dezavantajı olmaz. İnandığınız bir şeye olumlu katkı sağlamanın yanında, beceri ve karakterle özgeçmişinizi güçlendirirsiniz.

Nerede veya nasıl gönüllü olmayı seçerseniz seçin, gönüllülük size aktarılabilir beceriler sağlayacak. Yepyeni bir ortamda; iletişim, karar verme, proje yönetimi, liderlik ve takım çalışması becerilerinizi geliştirmek ve göstermek için mükemmel bir fırsat sunacak. Bu zaten tek başına bile özgeçmişinizi güçlendirecek bir şey.

Fakat mesleğinize ilişkin becerilerinizi de geliştirmek için bir gönüllülük fırsatını kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin, eğer işiniz web sitesi geliştirmekse, kar amacı gütmeyen bir kuruluş için yeni ve cazip bir web sitesi oluşturmayı teklif edebilirsiniz. Eğer bir pazarlamacıysanız, yerel bir hayır kurumunun pazarlama stratejilerini geliştirmesine yardım etmeyi düşündünüz mü?

Bu yüzden bir kahve alın, laptopunuzun başına geçin ve önem verdiğiniz amaçları, hayır kuruluşlarını ve onlara hangi yardımları ve becerileri sağlayabileceğinizi listeleyin. Sonrasında tek yapmanız gereken bir e-posta yazmak veya telefon görüşmesi yapmak. Çok büyük ihtimalle kar amacı gütmeyen kuruluşların çoğu çabanızdan dolayı heyecan duyacak.

Spor / Kulüp Meşguliyetleri

Özgeçmişte hobilerin ve ilgi alanların yer alması tartışılan bir konu. Fakat, ne kadar niteliğe, beceriye ve tecrübeye sahip olursanız olun şirketler sadece işleri yerine getiren bir robot aramıyorlar. Şirketler aslında, şirket kültürüne uyan, istenen becerilere sahip ve heyecan verici bir hikayesi olan çok yönlü birini arıyor.

Herhangi bir spor yapmak ve kulüplere katılmak, hem kişisel hem de mesleki olarak size fayda sağlayacak; motivasyonunuzu, tutkunuzu ve yaşama bağlılığınızı gösterecek. Ayıca işe alım uzmanlarına ekip çalışması, güvenilirlik ve yaratıcılık gibi aktarılabilir becerilere ve niteliklere sahip olduğunuzu anlatacak.

Daha da derinleşmek isterseniz, seçtiğiniz kariyer yoluyla ilgili kulüplere veya ekiplere de katılabilirsiniz. Örneğin, bir grafik tasarımcı yerel bir fotoğrafçılık kulübü ile mesleğine ilişkin değerli beceriler geliştirebilirken bir metin yazarı, yaratıcı yazarlık topluluklarının buluşmalarına katılarak yeteneklerini güçlendirebilir. Ne yapıyor olursanız olun, başvurduğunuz kuruluşu araştırın ve özgeçmişinize dahil etmeden önce hobilerinizin ve ilgi alanlarınızın bu iş için uygun olup olmadığını belirleyin.

Çekici ve çok yönlü bir özgeçmiş, bir şirkete uygun olup olmadığınızı kanıtlamanın en iyi yolu. Özgeçmişinizi güçlendirmeye zaman ayırmak, hayalinizdeki pozisyonun ortaya çıkması durumunda kişiliğinizin, yeteneklerinizin ve niteliklerinizin mükemmel resmini çizmenize olanak sağlayacak. Sonuçta doğru fırsatın kendini ne zaman göstereceğini asla bilemezsiniz.

Etiketler