Goldman Sachs, 2030’a Kadar 41 Milyar Dolarlık Kayıtlı-Müzik Endüstrisi Öngörüyor

Bu sene ocak ayında gerçekleşen NY-LON Bağlantı Konferansı’nda, Dot Blockchain’in patronu Benji Rogers, iddialı bir tahminde bulunarak “Bu hedefe ulaşmak her ne kadar emek gerektiren, zorlu bir süreç olsa da – iki sene içinde, endüstri olarak yıllık 100 milyar dolarlık olacağız.” demesiyle heyecan yarattı.

Goldman Sachs’ın müzik endüstrisine yönelik en son tahminlerinin daha ölçülü olduğunu söylemek dürüstçe olacaktır.

Şirket, 2030’da 34 milyar doları online müzik servislerinden, 4 milyar doları performans haklarından, fiziksel ve dijital (yükleme) satışlardan 700 milyon dolar, senkronizasyondan 500 milyon dolar ve diğer kaynaklardan 1,2 milyar dolar olmak üzere; toplamda 41 milyar dolarlık küresel bir ”kayıtlı müzik endüstrisi” öngörüyor.

Goldman Sachs, 34 milyar dolara ulaşan online müzik servislerinde, ücretli aboneliklerden 28 milyar dolar, reklam destekli müzik hizmetlerinden ise 6 milyar dolar gelir elde edileceğini tahmin ediyor. 2016 yılında (Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu’na göre) 15,7 milyar dolarlık küresel gelir elde edildiği biliniyor. Yapılan tahminlerin, bu endüstri için azımsanmayacak kadar teşvik edici olduğu görülüyor.

Goldman Sachs, 2030 yılıyla beraber 847 milyon kişinin online müzik servisleri aboneliğine ödeme yapacağını düşünüyor ve özellikle büyük markaların büyümeden en çok faydalananlar arasında olacağını söylüyor.

Şirketin raporu aynı zamanda Universal Music Group’a 23,3 milyar dolar ve Sony Music Entertainment’a 19,8 milyar dolar değer biçiyor. 2030 senesine kadar; Universal’ın yıllık 11,1 milyar doları online müzik servislerinden gelecek, toplamda 15 milyar dolardan fazla yıllık gelir elde edeceğini öngörülüyor.

Bu tip bir raporda sayılar, üzerine iyice tartışılmış bile olsa; doğrulukları 2030’a varıp geriye bakıncaya dek ispatlanamaz. Buna rağmen Goldman Sachs gibi şirketlerin bu tarz çalışmalar üretmesi, kısa vadede; startuplardan, gelişen satış hakkı kataloglarına -ve yeni yatırım modellerinden bazıları bu kataloglar etrafında şekilleniyor- yatırım arayışında olan pazarlara etki edecektir.

İhtiyatlı iyimserlik, büyük sayılara kendini kaptırmaktan çok daha akıllıca görünüyor. Yine de müzik endüstrisinin daha geniş bir finansal topluluk içinde algılanışı açısından bu tür raporlar, kayıtlı müzik endüstrisinin iki yıllık büyümesinin; uzun vadede sağlıklı ve heyecan verici bir trende dönüşebileceği fikrini güçlendiriyor.

100 milyar dolar olmasa bile.

Etiketler