Doğum Kontrol Uygulaması Natural Cycles

Doğum kontrol hapı kadar etkili olan ve matematiksel bir algoritma kullanan Natural Cycles mobil uygulaması tüm Avrupa’da doğum kontrol yöntemi olarak kabul edildi.

Fizikçi çift Elina Berglund ve Raoul Scherwizl tarafından geliştirilen Natural Cycles uygulaması, doğum kontrol yöntemi olarak hükümetten kabul alan dünyadaki ilk uygulama.

Mobil uygulama bir kadının vücut sıcaklığından adet düzensizliğine kadar pek çok faktörü hesaba katan müthiş bir algoritma ile desteklenmiş olsa da üreme takibi temelli bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul ediliyor. Yani bulunduğu kategorinin binlerce yıldır karşımızda olduğu söylenebilir.

Uygulama, davranışların dikkatli bir biçimde gözlemlenmesine dayanarak çalışıyor. Bu sebeple pek çok kişi için uygun bir yöntem olmayabilir.

Hamileliğin önlenmesinde doğum kontrol hapı kadar etkili olduğu iddia edilen Natural Cycles ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  1. Natural Cycles Nasıl Çalışır?

Yumurtlama döneminde bir kadının vücut sıcaklığı 0.3℃ civarında artış gösterir ve adet döngüsünün devamı boyunca bu seviyelerde kalır.

Yumurta yalnızca bir gün canlı kalır. Yani bir kadın yumurtlama sonrasında cinsel birliktelik yaşarsa hamile kalma olasılığı yoktur. Yumurtlama öncesinde ilişkiye girerse hamile kalabilir zira spermler rahim içerisinde bir haftaya kadar hayatta kalabilmektedir.

Mobil uygulamada kullanılan algoritma kadının vücut sıcaklığını, spermlerin hayatta kalma süresini, ısı dalgalanmalarını ve adet düzensizliklerini hesaba katarak çalışır. Bu sayede hem yumurtlama ve doğurganlık dönemi hem de adet döngüsünün diğer aşamalarını belirleyebilir.

Natural Cycles kurucu ortağı Raoul Scherwizl yaptığı açıklamada ¨Uygulamada kırmızı ve yeşil günler mevcut. Ayrıca hangi günler hamilelik ihtimali olduğu hangi günler ise bu ihtimalin göz ardı edilebileceğini gösteren açıklamalar mevcut.¨dedi.

Bu yöntem diğer doğurganlık takibi yapan benzer uygulamalardan çok daha kesin sonuçlar veriyor.

  1. Uygulamanın Ardındaki Yüzyıllık Yöntem

Natural Cycles’ın kullandığı tescilli algoritmanın yanı sıra uygulamanın çalışma prensibi yüzlerce yıldır kullanılan bilimsel bir yönteme dayandırılabilir.

Binlerce yıldır kullanılan bu yöntem doğum kontrolünün temellerini oluşturmaktadır. M.S. 300’lü yıllardan beri hamile kalmak isteyen veya korunmak isteyen kadınlar en doğurgan oldukları dönemin takibini yaparak bunu sağlamışlardır. Hamilelikten kaçınmak istiyorsanız en doğurgan olduğunuz dönemde ilişkiye girmezsiniz. Hamile kalmak istiyorsanız da eşinizle birlikte olursunuz. İşte bu kadar basit. Ancak tabii ki kusursuz denemez.

  1. Doğruganlık Takibine Dayalı Doğum Kontrolü Zor İş

Doğurganlık takibine dayalı doğum kontrol yöntemleri günümüzde takvim takibinden vajinal akıntı kontrolüne ve her sabah vücut sıcaklığının ölçülmesine kadar her şeyi dikkate almaktadır. Asıl problem ise bu uygulamaların tam anlamıyla güvenilir olmamasıdır. Zira insan vücudu %100 güvenilir bir mekanizma değildir.

Bir kadının adet döngüsü stres de dahil olmak üzere pek çok sebeple değişkenlik gösterebilir. Pek çok kadın için bu değişkenlik adet dönemleriyle ilgili tek değişmeyen şeydir. Bu durumda doğurganlık takibine dayalı yöntemler pek de etkili bir yöntem olarak kabul edilemez.

Doğurganlık takibine dayalı yöntemler cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan kadınlar için tavsiye edilemez. Planned Parenthood’a göre bu yöntemler aşağıdaki durumlarda işe yaramayabilir:

¨Çoklu seks partneri, doğurganlık takibi yöntemine sizin kadar önem vermeyen bir seks partneri, güvenli günlerin takibini yapmakta zorlanma, her döngüdeki 10 tehlikeli gün boyunca ilişkiden kaçınma veya başka bir yöntem kullanmada zorlanma, bu yöntemlerin çalışmasına engel teşkil edebilecek ilaç kullanımı¨

  1. Natural Cycles’ın Farkı Ne?

Günümüzde kadınlar ve partnerleri en doğurgan oldukları günlerin takibini yapmak için fiziksel bir takvime ihtiyaç duymamaktadır. Bu amaç için geliştirilmiş uygulamaları kullanabilir veya sadece akıllı telefonlarının takvimini tercih edebilirler.

Lakin Natural Cycles, bu uygulamalar arasında tıbbi cihaz olarak kabul edilen ve bir Avrupa sağlık örgütü tarafından resmi olarak onaylanmış ilk uygulama olma özelliğini taşımaktadır. Peki, doğum kontrol hapı kadar etkili olmasının sebebi nedir? Scherwizl, yaşları 18-45 arasında değişen 4.000 kadının katıldığı ve Avrupa Doğum Kontrolü ve Üreme Sağlığı dergilerinde yayınlanan bir araştırmadan söz ediyor.

Yapılan araştırmaya göre bu uygulamanın hata payı yalnızca %7. Yani uygulamayı kullanan her 100 kadından yalnızca 7’si hamile kaldı denebilir. Karşılaştırma yapılırsa doğum kontrol hapının hata payı %9, iğne ile doğum kontrolünün %6 ve rahim için doğum kontrol yöntemlerinin oranı 0.2% – 0.8%.

Hatasız bir şekilde kullanıldığında uygulamanın etkinliği doğum kontrol hapı ile eşdeğer kabul edilebilir. 1.000 kadından yalnızca 5’i hamile kalmıştır ve hata oranı %0.5 olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğum kontrol hapını kuralına göre kullananlarda ise her 1000 kadından yalnızca 3’ü hamile kalmıştır.

Bu oranlara bakıldığında Natural Cycles uygulamaları diğer doğurganlık takibi yapan yöntemlere göre çok daha etkindir. Bu yöntemlerde hata oranı %24’tür.

Natural Cycles var olan doğurganlık takibine dayalı yöntemler arasında en etkili metotlardan biridir. Hata oranları kullanılan veriler sayesinde doğurganlık takibi yapan geleneksel yöntemlere göre çok daha azdır.

Scherwizl, ¨Pek çok mobil uygulama doğurganlık göstergelerini takip eder ve odak noktası bu yöntemleri kullanan kadınlardır. Planlamayı herkes için kolay hale getirmek istiyoruz. Isı verilerinde sıklıkla dalgalanmalar görülmektedir. Bu nedenle Natural Cycles basit ve güvenilir bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.¨dedi.

  1. Görmezden Gelinen Aşikar Gerçek

Doğurganlık takibine dayalı doğum kontrol yöntemi olarak Natural Cycles uygulamaları bazı kullanıcılar için harikalar yaratabilir.

Bu kullanıcılar temiz bir cinsel sağlık cetvelinin yanı sıra öngörülebilir bir seks çizelgesi, düzenli adet döngüleri ve ilişkiye girme ve ilişkiden kaçınma zamanlarını gösteren kesin bir takvime de kavuşmuş olacak.

Scherwizl, ¨Nihayetinde yapmak istediğimiz şey kadınlar için yan etkileri bulunmayan yeni bir doğum kontrol yöntemi geliştirmek. Bence bu uygulama pek çok kadın için etkili bir yöntem olacak.¨dedi.

Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Cinsel Sağlık Prof. Susan Walker’ın yaptığı açıklamalara göre doğurgan dönemlerinde ilişkiye giren kadınların yarısından fazlasının hamile kaldığı görülüyor. Bu durum uygulamanın çalışmadığını göstermiyor elbette. Aksine kadınların uygulamanın uyarılarına rağmen doğurgan dönemlerinde ilişkiye girdiğini açığa çıkarıyor.

Bu da araştırmanın önemli bulgularından bir tanesi. Elbette bir uygulamanın insanları ilişkiye girmekten alıkoyamayacağını biliyoruz. Ancak hayattaki durumunuza bağlı olarak her ay belirli günlerde cinsel ilişkiden kaçınmak söylendiği kadar kolay olmayabilir. Bu durumlarda ise ilaç kullanmak daha etkili bir çözüm olacaktır.

Etiketler