Slow Down GPS’ten “Dikkat Çocuk Var” Uyarısı

Slow Down GPS, okullar ve park alanlarının etrafında yavaşlamanız için sizi uyaran bir akıllı telefon navigasyon uygulaması. Ancak sürücülere sadece uyarı göndermiyor aynı zamanda çocukların yoğun olduğu bölgeye yaklaştığınızda direktifleri veren ses birden çocuk sesine dönüyor.

İsveçli bir sigorta şirketinin geliştirdiği ücretsiz Android ve iOS uygulaması Slow Down GPS, okullar, parklar ve oyun alanları gibi çocukların yoğun olduğu bir alana girdiğinizde direktifleri çocuk sesiyle vermeye başlıyor. Bu özelliğin sürücülerin bilinçaltını etkileyeceği ve otomatik olarak yavaşlamalarını sağlayacağı düşünülüyor.

Trafik araştırmacısı Irene Isaksson-Hellman, sürücülerin hızlı araç kullanmalarının sebebi olarak dikkat dağınıklığını belirtiyor. Günümüz araçlarında tamamen dış dünyadan izole bir şekilde araç kullanırken etrafımızda olanların ve hatta yol işaretçilerinin bile farkında olmayabiliyoruz. Bu uygulama ile söz konusu dikkat dağınıklığı sorununun ortadan kaldırılabileceği savunuluyor.

İngiliz The Sound Agency’den Julian Treasure, içgüdülerimizin çocukları korumaya yönelik olduğunu belirtiyor. Çocuk sesi beyne hızlıca ulaşıyor ve bu ses normal tonda bile olsa koruma güdülerimiz devreye giriyor.

Slow Down GPS’in sadece İsveç’te kullanılabilecek olması ise biraz can sıkıcı. Zira çocukların yoğun olduğu bölgelerin haritalara göre elle işaretlendiği bir uygulama olduğundan diğer ülkelere adapte edilmesi ancak başka şirketlerin bu tür özellikleri kendi uygulamalarına entegre etmesiyle mümkün olabilecek.

Etiketler