
İsveçli ödeme grubu Klarna, Salı günü yaptığı açıklamada, yüzlerce kişiyi işten çıkardığını ve müşteri sorularını ele almak için yapay zekayı uyguladıkça daha fazla azaltmanın geleceğini düşündüğünü belirterek, sohbet robotlarının sorunları çözmek için harcanan zamanı keskin bir şekilde azaltabileceğini söyledi.
Önümüzdeki yıl borsaya açılması beklenen “şimdi al sonra öde” şirketi, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için GenAI’yi ilk benimseyenlerden biri oldu.
İlk yarıda 673 milyon İsveç kronu (66 milyon $) kâr elde ettiğini açıklayan şirket, yapay zekâ asistanının 700 çalışanın işini yaptığını ve ortalama çözüm süresini on bir dakikadan yalnızca ikiye indirdiğini söyledi.
CEO Sebastian Siemiatkowski bir röportajda, “Yaklaşık 12 ay önce, şirket içinde yaklaşık 5.000 aktif pozisyonumuz olacaktı ve şu anda yaklaşık 3.800’e düştük.” dedi.
“Sadece işe alım yapmayarak, ki Eylül ayından bu yana yapmadık… şirket giderek küçülüyor” diye ekledi.
Son 12 ayda çalışan başına ortalama gelir %73 oranında artarak 4 milyon krondan 7 milyon krona yükseldi.
“Önemli bir süre daha mühendisler dışında işe alım yapmamaya devam edeceğiz.” dedi ve bir zaman dilimi vermeden personel sayısının sonunda 2.000’e düşebileceğini sözlerine ekledi.
Klarna, 2021’de 46 milyar dolarlık en yüksek değerlemenin yapıldığı sırada – o dönemde gerçekleştirilen bir fon toplama işlemine dayanarak – çok daha az gelirle kârsızdı ve yaklaşık 7.000 çalışanı vardı.
Şirket, toplam işgücü maliyetleri düşecek olsa da, Klarna’nın çalışan başına önemli ölçüde daha fazla ödeme yapmayı beklediğini açıkladı.
Klarna ayrıca, bir önceki yıla göre %27 artışla 13,3 milyar kronluk ilk yarı geliri bildirdi ve bu ABD’deki %38’lik gelir artışıyla desteklendi.
Siemiatkowski, gelecek yıl halka arzın “makul göründüğünü” ancak şirketin halka arz konusunda kesin bir taahhüdü olmadığını söyledi. Siemiatkowski, Klarna’nın ABD’de halka arza sıcak bakabileceğini ancak bazı Avrupa seçeneklerini de ciddi bir şekilde değerlendirdiğini söyledi.