Stripe’ın Kurucuları 23 Milyar Dolarlıklık Servet Oluşturdu

John ve Patrick Collison ilk şirketlerini henüz gençken 5 milyon dolara sattı. Yaklaşık on yıl sonra, kurdukları ikinci şirketin şu anda 95 milyar dolar değerinde olması onu ABD’nin en değerli girişimi yapıyor.

Çevrimiçi ödeme işleme şirketleri Stripe Inc. için yapılan en son değerleme, 30 yaşındaki John ve 32 yaşındaki Patrick’in her birine yaklaşık 11,5 milyar dolarlık bir net servet sağlıyor ve iki kardeşi Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde kendi kendine başarıya ulaşmış en zengin Y kuşağı (millennials) milyarderleri arasına koyuyor. 

Değerleme miktarı, Stripe’ın yatırımcılarla görüştüğü Kasım ayında Bloomberg News’in bildirdiği aralığın en üst seviyesinde. O dönemlerde müzakereler 100 milyar dolara kadar çıkma olasılığı ile beraber 70 milyar doları aşan bir değere yönelikti.

CBInsights verilerine göre, mevcut değerlemesi Stripe Inc.’i milyarder Elon Musk’ın SpaceX’i ile Instacart Inc.’in önüne geçiriyor ve şirketin Adyen NV, Global Payments Inc. ve Fiserv Inc. gibi halka açık rakiplerin piyasa değerini aşmasını sağlıyor.

İrlandalı kardeşler, ABD’de üniversiteyi bıraktıktan sonra 2010 yılında Stripe’ı kurdular. Servet endeksine göre, mal varlıkları daha önce 4,3 milyar dolar değerindeydi.

Çinli Wang Ning’in yanı sıra Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel ve Bobby Murphy, dünyanın en zengin 500’ü arasında, 35 yaşın altındaki diğer kendi kendine başarıya ulaşmış milyarderler iken, aynı grupta miras yoluyla servete kavuşanlar olarak yalnızca İngiliz aristokrat Hugh Grosvenor ve Walmart Inc.’in varisi Lukas Walton yer alıyor. 

İşletmelerin çevrimiçi ödemeleri kabul etmesini sağlayan Stripe, koronavirüs pandemisinin hızlandırdığı e-ticaret artışından faydalananlardan oldu. Şirket geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, artan talebi desteklemek ve küresel ödeme ağını genişletmek için şirketin Avrupa operasyonlarına, özellikle Dublin’deki merkezlerine yatırım yapmayı planladığını belirtti.

Şirketin web sitesine göre San Francisco’da da bir merkezi var ve yatırımcıları arasında Baillie Gifford, Fidelity Management & Research ve Sequoia Capital bulunuyor.

Etiketler