İngiltere’de Regulatif Kurumlara Göre 30.000 Takipçiye Sahip Olmak Sizi Ünlü Biri Yapıyor

İngiltere’nin Reklam Standartları Kurumu (UK’s Advertising Standards Authority), ünlü olmak için gereken takipçi sayısının 30.000 olduğuna karar verdi. Yani bu sayıda takipçiniz varsa, özellikle ürün önerileri söz konusu olduğunda David Beckham veya Stephen Fry gibi tanınmış ünlülerle aynı reklamcılık kurallarına uymanız gerekiyor.

Bu karar, 32.000 takipçiye sahip bir Instagram kullanıcısı olan ThisMamaLife, Phenergan Night Time uyku tabletleri için bir reklam yayınladıktan sonra alındı. Gönderinin bir reklam olduğunu açıklamada yazdıklarını belirtmiş olsalar da ASA, takipçi sayısı sebebiyle ünlü kategorisinde olduklarını ve bu nedenle İngiltere’de ilaç tavsiyesi (endorsement) için izinleri olmadığını açıkladı.

Başlangıçta, reklam için ödeme yapan ilaç şirketi Sanofi, ThisMamaLife’ın daha bilindik ünlülere nazaran küçük olduğunu öne sürdü. Ancak ASA, bu kuralların 30.000’den fazla takipçisi olan herkes için geçerli olduğunu söyledi. ASA, 32 bin takipçisi olanın da 32 milyon takipçisi olanın da aynı şekilde muamele göreceğini belirtti.

ASA,” Sanofi’nin daha tanındık ünlülere göre ThisMamaLife’ın nispeten daha az takipçisi olduğuna ilişkin argümanını not ettik.” dedi. “Ancak, 30.000’den fazla takipçinin önemli sayıda insanın dikkatini çektiğini düşünüyoruz. Popüler olduğunu ve büyük bir kitlenin dikkatini çektiğini göz önünde bulundurarak, CAP Kodu’nun amaçlarına göre ThisMamaLife’ın bir ünlü olduğunu düşündük.”

İngiltere’nin kuralları, ünlülerin özgürce ilaç tavsiye etmelerine izin veren ABD’den çok daha katı. FTC’nin (Federal Ticaret Komisyonu) endişe duyduğu asıl mesele ünlü olup olmamasından bağımsız olarak insanların bir gönderi için bir reklam veren ödeme yaptığında ifşa ediyor olması. 2017 yılında FTC, 90’dan fazla “fenomene ve pazarlamacıya” bu gereksinime ilişkin uyarı içeren mektuplar gönderdi. Ancak, bu uyarılar eyleme çevrilmiş gibi görünmüyor. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Morning Consult, fenomenlerin çeyreği kurallara uyuyor olsa da, FTC’nin uyum sağlamayanlara yönelik herhangi bir kamu işlemi yapmadığını bildirdi.

Etiketler