Katlanmış Bina Cephesi Gökdelenlerin Enerji Faturasını Düşürüyor

Yeni yapılan bir gökdelen, güneş ışığının sebep olduğu sıcaklığı azaltmak ve enerjiyi korumak için sağlam alüminyum panelleri ile stratejik olarak yerleştirilmiş camı birleştiriyor.

Gökdelen tasarımı, binlerce çalışana ve işe dikey olarak ev sahipliği yaparak bariz bir alan sorununu çözüyor. Bütün yapıyı serin tutabilmenin enerji bakımından karşılığı ise epey yüksek. Bunun sebeplerinden biri güneşin geniş cam yüzeylerden doğuyor olması. Parlamayı azaltacak bir kaplama yapmak sıkıcı görüntülere sebep oluyor ve manzarası olmayan duvarlar çalışanların moralini olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak, Danimarkalı mimarlık şirketi Bjarke Ingels Group‘un (BIG) bir çözümü var.

BIG, iki kuleli bir gökdelen olan Shenzen Energy Mansion üzerine yaptığı çalışmaları tamamladı. BIG, pasif bir enerji azaltma sistemi yaratmaya koyuldu; binanın kendi tasarımı güneşten gelen sıcaklığı azaltacak. Eğimli ve çizgili yüzey, en çok güneş alan bölge olan güneye bakan cephesinde daha çok yalıtım sağlayabilmek adına sağlam panelleri ve toz haline getirilmiş alüminyum kaplama sunuyor. Yapı bazı yerlerde öne çıkan kıvrımlar sunuyor. Buralarda, çift yalıtılmış kaplama camlı paneller, toplantı odaları ve yönetim alanı gibi belirlenmiş yerlerden yumuşak ışığın girişine izin veriyor. Kulenin kuzey tarafında ise daha çok cam bulunuyor ve bu tasarım daha fazla güneş ışığından ve manzaradan faydalanmayı sağlıyor.

İki kule; yemek alanları, perakende satış mağazaları ve konferans salonlarının bulunduğu, bir milyon metrekarelik ortak bir blokla birleşiyor. En üst 13 kattaki ana ofis alanı Shenzhen Energy Company tarafından kullanılıyor. Genel olarak, enerji tasarrufu sağlayan tasarım, yapının yüksek sürdürülebilirlik puanları almasını sağladı.

Bu gökdelen eko-bilinçli mimarlar tarafından sürdürülebilirliğin gökdelen tasarımına ilk dahil edilişi değil. Örneğin bu yapının nefes alabilen yüzü, binanın içinde serinletici hava akımı yaratıyor. Bir diğer gökdelen, kanalizasyon suyunu geri dönüştürerek yılda 30.000 galon su tasarrufu yapıyor. Bunların yanında dinamik asansörlerin klasik gökdelen tasarımını nasıl değiştirebileceğini de gördük. Gökdelenlerin işleyişini değiştirmek için daha fazla potansiyel var mı?

Etiketler