Jet Lag’ı Önleyen Uçak Üretildi

Uzun uçuşlar esnasında saat dilimlerini çok hızlı geçmekten kaynaklanan bedensel ritim bozukluğu olarak bilinen jet lag’ı engelleyen Airbus tipi yeni bir uçak üretildi.

Airbus A350 XWB, gün ışığının olağan değişimlerini taklit eden LED aydınlatmaları sayesinde jet lag’ı önlüyor.

Kıtalar arası uçak yolculukları yapılmaya başlandığı günden beri hayatımıza giren jet lag sorunu tatiller ve iş seyahatlerine gölge düşürüyor. Uzun yolculuklar sonrasında oluşan yorgunluğu azaltmak için üretilen spreyler ve süper etkili meyveli içeceklerden sonra Airbus, jet lag sorununu ortadan kaldıran yeni bir tür uçak üretti. A350 XWB, LED aydınlatmaları sayesinde renk sıcaklığını gün ışığını taklit edecek şekilde ayarlıyor.

Jet lag, saat dilimleri arasında seyahat ederken vücudun bedensel ritmini bozan bir tür psikolojik sorundur. A350, içerisinde bulunan nem sistemi, taze hava çıkış üniteleri ve zaman dilimi ve uçuş süresine bağlı olarak değişebilen 16.7 milyon renk kombinasyonu kapasiteli renk sıcaklığı sistemi sayesinde jet lag soruna çözüm getiriyor.

LED aydınlatmaları uçuş esnasında gün içerisindeki doğal döngüyü taklit ediyor ve yolcuların vücut saatinin bozulmasını önlüyor.

Airbus A350, henüz sadece Qatar ve Singapur Havayolları şirketlerinin lüks uçuşlarında kullanılıyor ancak ileride tüm uçuşlarda bu tür bir özelliğin kullanılabileceği düşünülüyor.

Belki söz konusu ışıklandırma sistemleri aynı dertten muzdarip vardiyalı çalışanların bulunduğu ofislerde de uygulanabilir ve bu sayede çalışma koşulları iyileştirilebilir.

Etiketler