
Görme konusunda sorun yaşayanlar, sosyalleşme uygulamaları üzerinde bazı zorluklar yaşıyorlar. Günümüzdeki içeriğin büyük bölümü fotoğraf veya video tabanlı ve görsel olmayan şekle dönüştürmek zor. Özellikle mobil cihazlarda durum daha da kötüleşiyor. Çoğu uygulama üreticisi, ürünlerini tasarlarken görme konusunda sorunlu kişileri düşünmüyor. Hatta sık sık arayüzde değişikliğe gidiyorlar. Normal bir insana önemsiz gibi gözüken arayüz değişiklikleri, ekranı iyi şekilde göremeyen insanlar için zorluk oluşturuyor. Çünkü önceki arayüze alışmış olarak ezbere yaptıkları bazı işleri yeni arayüzde yapmakta güçlük çekiyorlar.
Elbette görme konusunda sorun yaşayanlar, bazı özel teknolojilerin yardımı ile uyum sağlayabiliyorlar. Örneğin ekranı sesli olarak okuyan yazılımlar, açık bir görüşe sahip olmayanların da akıllı telefon kullanabilmelerini sağlıyorlar. Ancak sosyal medyanın genelde görsel içeriğe odaklanması ve Periscope, MeVee ve Meerkat gibi canlı yayın uygulamalarının yaygınlaşması, görme konusunda sorunlu kişilerin ikinci sınıf insan muamelesi görmesi riskini yaratıyor.
Zula’nın yarattığı yeni ZCast uygulaması bu zorluğu adreslemeye çalışıyor.
ZCast, herhangi birinin kolayca sesli yayın yapabilmesini sağlayan bir uygulama. Bilgisayar, buna bağlı bir mikrofon, belki bir mikser ve başka ses cihazları gerektirmeyen ZCast için sadece bir akıllı telefon yeterli.
Basit arayüzü sayesinde, görme konusunda zorluk yaşayanlar bile, akıllı telefonundan sesli yayın yapabiliyor ve Twitter üzerinden link yayınlayarak başkalarını davet edebiliyor. ZCast ayrıca, bir yayın içine birden fazla yayıncıyı dahil edebiliyor. Bu özelliği, bir panel veya konferans gibi düşünebilirsiniz.
Uygulama, görme konusunda sorun yaşayan insanlara ait topluluklar içinde oldukça popüler. Uygulamayı geliştiren ekibin aklında böyle bir yer edinme amacı hiç yokmuş. Ekip sadece, olağanüstü derecede kolay bir şekilde yayın yapabilmeyi mümkün kılmayı hedeflemiş. Zula’nın CEO’su Raz Yalov şöyle diyor: “Uygulamayı geliştirmeye başladığımız daha ilk günlerinde, basitlik ve kolay kullanılabilirlik konusuna çok önem verdik. Amacımız ZCast’i sesli yayın için kolay ve erişilebilir bir platform yapmaktı. Bunu yaparken ister istemez, görme konusunda sorun yaşayan veya tamamen kör olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılama konusunda çalışmışız. Bu bizim için güzel bir sürpriz oldu ve bununla gurur duyuyoruz. Canlı yayın alanında yer alabilme şansını herkes hak ediyor.”
ZCast, görme engellilerin sorunları hakkında insanları eğitmek için çoktan kullanılmaya başlandı bile. Örneğin “Accessibility Chat” adlı düzenli yayınlanan programda herkes, görme konusunda sorun yaşayan biri olan program sunucusuna, onların sorunlarını daha iyi anlamak için soru sorabiliyor.
ZCast bugün için iOS’ta bulunuyor. 2016 yılı içinde Android’de de var olması planlanıyor. Bunu beklemek istemeyen insanlar, web tabanlı versiyon sayesinde Android cihazlarından da ZCast’e erişebiliyorlar.