Çin’de Uber ve Didi Kuaidi Arasındaki Rekabet Kızışıyor

Geçtiğimiz günlerde taksicilerin Fransa’daki protestolarıyla adı gündeme gelen Uber, şimdi de Çin pazarındaki rekabetle karşımızda.

Uber’in yatırımcılara gönderdiği belgelerin içindeki bilgilerin sızmasının ardından, Uber üzerinden Çin’de günlük 1 milyon taksi seferinin yapıldığı ortaya çıktı.

Ancak, Uber’in Çin’deki en büyük rakibi Didi Kuaidi’nin Uber’i üçe katladığı bilgisinin internete sızmasının ardından Uber’in pazardaki gücü sorgulanır hale geldi. Didi Kuadi’nin bu verilerinin de yine yatırımcılarla paylaşılan bilgilerden sızdığı belirtiliyor.

Bu yıl Çin’in en büyük iki taksi çağırma uygulamasının (Kuaidi Dache and Didi Dache) birleşmesiyle ortaya çıkan Didi Kuadi’nin yatırımcılara gönderdiği belgelerde Mayıs ayında, şirketin uygulaması üzerinden günde 3 milyon taksi seferi yapıldığı belirtiliyor.

Çok hızlı bir şekilde büyüyen Didi Kuadi, Uber ile rekabeti artırmak için yatırım arayışlarındaydı ve almak istediği yatırım miktarını 1,5 milyar dolardan 2 milyar dolara çıkarmış durumda. Şirket böyle bir yatırım aldığı takdirde 15 milyar dolar değerlemeye ulaşacak.

Uber ile Didi Kuadi’nin sızan verilerine bakıldığında ise bazı tutarsızlıklar olduğu görülüyor. Didi Kuadi CEO’su Cheng Wei’nin gönderdiği belgelerde, Didi Kuadi’nin Çin pazarının yüzde 80’ine hakim olduğu belirtiliyor. Fakat 1 milyar dolarlık yatırım alan UberChina’nın ise pazarın yüzde 50’sine sahip olduğu ve pazarı domine ettiği belirtiliyor. İki şirketin aynı anda doğru söylüyor olması mümkün değil çünkü veriler birbirini tutmuyor.

Çin’de Uber, Didi Kuaidi ve diğer taksi uygulamalarının kurmaca (fiktif) taksi seferleriyle bu rakamları artırma durumu, dünyanın diğer yerleriyle kıyaslandığında daha yüksek bir olasılığa sahip. Ancak yinede gerçekleşen bu seferlerin kaçının gerçek kaçının kurmaca olduğunu belirlemek mümkün değil. Son dönemlerde yayınlanan başka bir makalede ise Uber şoförleri ve yolcuların araca binmeden kurmaca seferler düzenlemek için anlaştıkları ve Uber’in sunduğu destekten faydalandığı iddia edilmişti. Ancak bu makalenin yayınlandığı Tencent Tech’in Didi Kuaidi’nin yatırımcısı olan Tencent’in olması haberin doğruluğunu sorgulanır hale getirdi.

Şu an bu iki şirketin rekabetine yönelik spekülasyonlardan ve iddialardan başka net bir veri olmaması, pazarın gerçek büyüklüğünün ve şirketlerin pazardaki gerçek paylarının ortaya çıkmasına engel oluyor. Ama eminiz ki ilerleyen yıllarda bu büyük pazarda taşlar net bir şekilde yerine oturacaktır.

Etiketler