Kırılan Telefon Ekranları Yakında Kendini Yenileyecek

Telefonumuzun ekranının kırılması hepimiz için oldukça can sıkıcı bir durum. Ancak bilim adamlarının bu konuda yaptıkları çalışmalarla yakın bir zamanda telefonlarımızın ekranlarının kırılma durumunda kendini iyileştireceğini Forbes‘ta çıkan bir yazıda öğrendik.

Kendini iyileştirme kimyasal bir tepkime sonrası gerçekleşiyor. Buradaki süreci vücudun kesik sonrası kanın pıhtılaşması ve sonrasında derinin kabuk bağlamasına benzetebiliriz. İyileştirici madde karbon temelli kimyasal ve şu an yapılan denemelerde oldukça iyi çalıştığı görülüyor ve beş yıl içinde bu çalışmanın mobil telefon endüstrisinin en azından bir kısmında uygulanması bekleniyor.

Buradaki kimyasallar milyonlarca mikro kürecikten (microspheres) oluşuyor ve bir kırılma durumunda anında bu küreciklerden sıvı salgılanıyor ve sonrasında hemen bu sıvı görünmez bir şekilde sertleşiyor.

Aslında bu projenin temeli uçuş esnasında uçakların kanatlarını iyileştirmek için yapılan çalışmalara dayanıyor. Bu gelişmeler birçok sektör tarafından da yakından takip ediliyor. Örneğin dünyanın önde gelen kişisel bakım markası L’Oréal’in de tırnakları iyileştiren tırnak cilaları ile ilgilendiğini söyleyebiliriz.

Telefon ekranlarının kendini iyileştirmesi durumunda büyük bir pazar olan telefon aksesuarı ve tamiri pazarının derinden etkileneceğini söylememiz yanlış olmaz. Bizce bu alanda çalışan şirketler de bu önemli gelişmeleri yakından takip etse oldukça iyi olur 🙂

Etiketler