Dünyada Bir İlk: Avustralya’da 16 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Yasalaştı

Avustralya, 16 yaşından küçükler için sosyal medya yasağını kabul ederek dünyada bu tür bir yasağı getiren ilk ülke oldu.

Avustralya’da 16 yaşından küçüklerin sosyal medya platformlarını kullanmalarına yasal kısıtlamalar getirecek yasa tasarısı onayladı.

Tasarı Perşembe günü Senato’da yapılan oylama sonucunda kabul edilerek resmen yasalaşmış oldu.

Tasarı Çarşamba günü parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde oylanmış ve 13 milletvekilinin karşı çıkmasına rağmen 102 milletvekili tasarı lehinde oy kullanmıştı.

Avustralya’nın bu hamlesi, ebeveynlerin çocuklarının internette korunmasını giderek daha fazla talep ettiği bir dönemde geldi. Muhalefet partisi, Mayıs 2025’te yapılacak seçimleri kazanması halinde 16 yaşından küçük çocuklar için sosyal medya yasağı getirme sözü vermişti.

Tasarının kabul edilmesiyle, sosyal medya platformlarının cezalar uygulanmadan önce yaş sınırlamalarını nasıl uygulayacakları konusunda çalışmak için bir yılları olacak.

Yasa TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X ve Instagram’ı küçük yaştaki çocukların hesap sahibi olmasını engellemeye yönelik sistematik hatalar nedeniyle 50 milyon Avustralya dolarına (30,4 milyon euro) kadar para cezasına çarptırabilecek.

WhatsApp dahil bazı mesajlaşma servisleri, video platformu YouTube ve çevrim içi oyun siteleri bu yasadan muaf tutulabilecek.

Kurallara uymayan gençler ya da ebeveynler için ise herhangi bir ceza öngörülmüyor.

Çocuklara yönelik sosyal medya yasağını eleştirenler aceleye getirildiğini söylüyor

Salı ve çarşamba günü yapılan tartışmalarda yasayı en çok eleştirenler ne hükümete ne de muhalefete yakın olan milletvekilleri oldu.

Eleştiriler arasında yasanın yeterli inceleme yapılmadan aceleye getirildiği, işe yaramayacağı, her yaştan kullanıcı için mahremiyet riskleri yaratacağı ve ebeveynlerin çocukları için neyin en iyi olduğuna karar verme yetkilerini ellerinden alacağı yer alıyor.

Eleştirmenler ayrıca yasağın çocukları izole edeceğini, sosyal medyanın olumlu yönlerinden mahrum bırakacağını, çocukları dark web’e yönlendireceğini, sosyal medya için çok küçük olan çocukları zararları bildirme konusunda isteksiz hale getireceğini ve platformların çevrim içi alanları daha güvenli hale getirme teşviklerini ortadan kaldıracağını savunuyor.

Etiketler