
Rusya’nın Ay’a yolladığı Luna-25 insansız uzay aracı beş günlük yolculuğunun ardından Ay’ın yörüngesine ulaştı. Uzay aracının 21 Ağustos’ta Ay’ın güney kutbuna inmesi planlanıyor. Ancak öncelikle iniş için uygun bir yerin bulunması gerekiyor.
Rus Uzay Ajansı Roskosmos’tan yapılan açıklamada, Luna-25’in Çarşamba günü Moskova saatiyle 12.03’te Ay yörüngesine girdiği ve geçtiğimiz Cuma günü fırlatılan uzay aracının sistemlerinin normal çalıştığı, bağlantının istikrarlı olduğu duyuruldu.
İnsansız araç Ay’da su arayacak ve olası yer altı kaynakları hakkında veri toplayacak.
Ay’da su bulunması, Dünya’nın tek doğal uydusunun daha ayrıntılı olarak keşfedilebilmesi açısından geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilecek. Bilim insanları böylece daha uzun süreli insanlı Ay misyonlarının gerçekleşebileceğini ve Ay’daki maden kaynaklarından da istifade edilebileceğini belirtiyor.
Bin 800 kilogram ağırlığında, küçük bir otomobil büyüklüğündeki Luna-25, Ay’ın güney kutbunda bir yıl boyunca keşif çalışmalarında kullanılacak.
Rus uzay programlarını konu edinen RussianSpaceWeb.com web sitesi uzmanlarından Anatoli Sak, 47 yıl önce, 1976’da Luna-24 ile gerçekleştirilen Sovyet Ay misyonundan bu yana hiçbir Rus uzay aracının Ay’ın yörüngesine girmediğini belirtti.
Luna-25, Rusya’nın 2040 yılına kadar Ay’da bir uzay istasyonu kurma hedefiyle başlatılan uzay programı kapsamında fırlatıldı. Kısa süre önce bir Hint uzay aracı da Ay’ın yörüngesine girmişti. Söz konusu aracın da Ay yüzeyine inmesi bekleniyor.
Güncel Gelişme
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), ön belirlemelere göre Luna-25 istasyonunun kontrolsüz yörüngeye girerek Ay yüzeyi ile çarpıştığını ve aracın varlığının sona erdiğini bildirdi.
Roscosmos’tan yapılan açıklamaya göre, Luna-25 gezegenlerarası istasyonu ön hesaplamalara göre kontrolsüz yörüngeye girerek Ay yüzeyi ile çarpıştı. Çarpışma nedeniyle aracın varlığı da son buldu.
Açıklamada, “Ön analizin sonuçlarına göre, itme sinyalinin gerçek parametrelerinin hesaplananlardan sapması nedeniyle, Luna-25 uzay aracı kontrolsüz yörüngeye geçti ve Ay yüzeyi ile çarpışarak varlığını sona erdirdi.” ifadelerine yer verildi.
19 Ağustos’ta uzay aracına iniş öncesi eliptik yörüngeye geçmek için itme sinyali verildiğine dikkat çekilen açıklamada, Moskova saati ile yaklaşık 14.57’de (TSİ ile aynı) Luna-25 ile iletişimin kesildiği, aracı arama ve yeniden iletişim kurma yönündeki çalışmaların sonuç vermediği ifade edildi.
Roscosmos, kurulan özel kurumlararası komisyonun istasyonun kaybının nedenlerini araştıracağı bilgisini verdi.