Atom Bank İlk Yıllık Kârını Elde Etti

İngiltere’nin app-only bankası Atom, 4 milyon sterlinlik ilk yıllık faaliyet kârına ulaşarak önemli bir kilometre taşını geride bıraktı.

2022 yılında 2 milyon sterlin zarar eden Atom, cazip faizli tasarruf hesapları yelpazesiyle yeni müşterileri cezbederek müşteri sayısını yıl içinde iki katına çıkararak 224.000’e yükseltti. Banka ayrıca mortgage başvuru sürecine de yatırım yaparak, sektör ortalaması olan 25 günün aksine, son çeyrekte bir ev kredisini onaylama süresini beş günün altına indirdi.

Yıl boyunca, toplam tasarruf mevduatı bakiyeleri iki katına çıkarak 6,6 milyar sterline ulaşırken, yönetilen krediler bir önceki yıla göre sadece küçük bir artışla 3,3 milyar sterlinden 3,4 milyar sterline yükseldi.

Müşteri net faiz marjı %2,84 ile güçlü kalmaya devam etti ve net faiz geliri kârlı bilanço büyümesi sayesinde %62 artarak 76 milyon sterline yükseldi. Toplam işletme maliyetleri karşılaştırılabilir dönemdeki 51 milyon sterlinden 59 milyon sterline yükseldi, ancak bu %62’lik gelir artışıyla geride kaldı.

Atom CEO’su Mark Mullen şunları söyledi: “Güçlü bir şekilde büyüdük, maliyetlerimizi sıkı tuttuk ve ilk yıllık faaliyet kârımızı elde ettik. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası’nın baz faiz artışlarının %70’inden fazlasını tasarruf sahiplerimize, ancak sadece %70’ini Standart Değişken Faizli ipotek borçlularımıza yansıttık.”

“En düşük maliyetin kazandığına inanıyoruz. En düşük maliyet ve en yüksek kalite her zaman kazanır. Eğer bu yeni bankacılık paradigması değilse de öyle olmalı.”

Kârlılık, çalkantılı ekonomik koşullar nedeniyle yaşanan bir dizi gecikmenin ardından firmanın halka arzına ilişkin beklentileri arttırabilir.

Etiketler