Bu giyilebilir teknoloji; gücü hızlı tükenen, çok maliyetli ve yüksek çevre kirletme oranlarına sahip tek seferlik piller kullanan tıbbi cihazları geliştirmek amacıyla insan vücudunu tıbbi ekipmanlara güç sağlamak için kullanıyor.
Kürek kemiklerinin üzerine oturan giyilebilir cihaz, sürekli bir güç kaynağı oluşturmak için vücut ile dış dünya arasındaki sıcaklık farkını kullanan esnek bir termoelektrik pil ile çalışıyor.
İnsan vücudu sürekli olarak ısı ürettiğinden, vücut ile dış dünya arasındaki sıcaklık farkı sabittir. Bu giyilebilir cihaz da insan vücudundaki sıcaklığı emiyor ve sıcaklık farkıyla sebebiyle ortaya çıkan voltaj farkı sebebiyle oluşan Seedback etkisi ile sıcaklığı elektriğe dönüştürerek çalışıyor. Üretilen fazla ısı daha sonra tıbbi ekipmana güç sağlıyor.
Süreç, pilin dış etkiler nedeniyle zarar görme riski olmadan uzun süre kullanılabilmesini sağlıyor; buna karşılık, bu teknolojiyi geliştiren ekibin söylediğine göre, piyasadaki mevcut çinko-hava pilleri “istikrarsız elektriğe, ciddi çevre kirliliğine sebep oluyor, yaşlılar tarafından zor kullanılıyor ve yalnızca iki ile yedi gün arasında kullanılabiliyor.”
Bunun yanında, bu cihaz tıbbi süreçleri çok daha verimli ve çevre dostu hale getirilmekle kalmıyor; jeneratör, birim güç maliyetini %51 oranında düşürüyor. Jeneratörün çalıştığı sıcaklık aralığı da yüksek; jeneratörün çıkış gücü 26 ℃ ile ± 3 ℃ arasındaki ortamda neredeyse hiç değişmiyor, bu da termoelektrik üretim ekipmanını dünyanın her yerinde kullanılabilir kılıyor.
Projenin ön teknik hazırlığı ve deneysel testi yapılmış ve ekip üretim için çeşitli patent başvurularında bulunmuş durumda.