
Facebook, Endonezyalı paylaşımlı yolculuk ve yemek teslimat şirketi Gojek’e yatırım yaptı.
ABD teknoloji devi yatırımının boyutunu açıklamak istemedi, ancak geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir blog yazısında şirketin küçük işletmeleri çevrimiçi hale getirme çabalarının altını çizdi.
Gojek de Facebook’un yatırımının büyüklüğünü açıklamayı reddetti.
WhatsApp COO’su Matt Idema “Bu yatırım, Facebook ve Gojek’in takımadalar bölgesinde işletmeleri güçlendirmek ve finansal katılımı sağlamak amacıyla ortak hedeflerini destekleyecek.” dedi.
Idema, “WhatsApp küçük işletmelerin müşterilerle iletişim kurmasına ve satış yapmasına yardımcı oluyor. Gojek ile birlikte milyonlarca insanı Endonezya’nın büyüyen dijital ekonomisine katabileceğimize inanıyoruz.” dedi.
Gojek, Facebook ile birlikte PayPal’ın da mevcut yatırım turuna katıldığını söyledi. Şirket, ABD’nin iki teknoloji devinin ve diğer yatırımcıların yaptıkları yatırımların Gojek’in bölgedeki ödeme ve finansal hizmetlerini güçlendirmesine yardımcı olacağını söyledi.
Gojek ortak CEO’su Andre Soelistyo yaptığı bir açıklamada “Birlikte çalışarak, daha fazla işletmenin dijitalleşmesini ve dijital ekonominin getirebileceği avantajlardan milyonlarca yeni tüketicinin yararlanmasını sağlama hedefimizle gerçekten benzersiz bir şey elde etme fırsatına sahibiz.” dedi.
PayPal ile işbirliği sonucu Gojek, dijital cüzdanı GoPay kullanıcılarının ABD firmasının dünya çapında 25 milyondan fazla satıcıya sahip ağına erişimlerine olanak sağlanacağını söyledi.
PayPal da yatırımlarının boyutuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.
Facebook’un Gojek’e yaptığı yatırım, sosyal ağ devinin milyarder Mukesh Ambani’nin sahibi olduğu Hintli holding Reliance Industries’in dijital iştiraki Hindistanlı Jio Platforms’a Nisan ayında yaptığı 5,7 milyar dolarlık yatırımın ardından geldi.
Bu yatırım, sosyal ağ devini 65,95 milyar dolar değerindeki (yatırım öncesi değeri) Jio Platforms’da %9,99’luk hisse sahibi yaptı.
Hem Hindistan’da hem de Endonezya’da çevrimiçi dünyaya yönelen büyük bir popülasyon var. Bu popülasyon; mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere sunabilecekleri ticari hizmetler açısından– özellikle popüler mesajlaşma hizmeti WhatsApp aracılığıyla geliştirmeleri için – Facebook gibi küresel teknoloji şirketlerine büyük bir fırsat sunuyor.
Geçtiğimiz yıl Google, Singapur devlet yatırımcısı Temasek ve danışmanlık şirketi Bain & Company’nin sıkça atıfta bulunulan bir endüstri raporuna göre; Endonezya’nın internet ekonomisi Güneydoğu Asya’daki en büyük ve en hızlı büyüyen internet ekonomisi. Raporda, bu ekonominin 2025 yılına kadar 130 milyar doları aşma yolunda olduğu ve dijital ödemelerin giderek benimsenmesinin etkili olacağı belirtiliyor. Güneydoğu Asya’daki tüm internet ekonomisinin ise 2025 yılına kadar 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Gojek’in Google, Temasek ve Çinli teknoloji devi Tencent dahil olmak üzere bir dizi önemli destekçisi var. CB Insights’a göre Endonezya girişiminin değeri 10 milyar dolar. Raporlara göre şirket, Mart ayında 1,2 milyar dolar taze fon topladı.
Şirket, Güneydoğu Asya’da Singapur merkezli Grab ile paylaşımlı yolculuk, ödeme hizmetleri ve yemek teslimatı gibi alanlarda rekabet ediyor. Her iki şirket de birden fazla hizmetin tek bir uygulamada bir araya geldiği, bölgedeki en iyi “süper uygulama” olmayı hedeflediklerini söylüyor.