Çin, henüz olgunlaşmamış e-sigara endüstrisinin aldığı darbeden sonra çevrimiçi e-sigara satışlarını yasakladı.
State Tobacco Monopoly Administration ve State Administration for Market Regulation’ın açıklamasına göre, e-sigara satan tüm websitelerinin ve uygulamalarının kapatılması ve tüm çevrimiçi pazarlama kampanyalarının durdurulması gerekiyor. Bu önlemlerin amacı ise gençleri e-sigaradan korumak.
Talimata göre, çevrimiçi alışveriş platformlarının e-sigara ürünlerini sitelerinden kaldırması gerekiyor. L.E.K. Consulting’in tahminlerine göre, e-sigaraya yönelik düzenlemelerin eksikliğinden dolayı Çin’in e-sigara pazarının büyüklüğü, 2016’da 451 milyon dolarken, 2018’de 718 milyon dolara çıktı.
E-sigara içmekle ilişkilendirilen gizemli bir akciğer hastalığının 1.888 kişiye zarar vermesinden ve 37 kişiyi öldürmesinden dolayı endüstri birkaç ay içinde küçülme kaydetti. Bir zamanlar sigara içenlerin sigarayı bırakmasına yardımcı olacak kullanışlı bir araç olarak görülen e-sigaralar Avustralya ve Brezilya dahil 27 ülke tarafından yasaklandı. Bu sırada, ABD’nin en büyük e-sigara şirketi Juul Labs, gençlere yönelik pazarlama yapmasına ilişkin soruşturmaya tabi tutuldu.
Juul Labs ürünleri, dünyanın en büyük tütün piyasasında ilk defa sahne aldıktan birkaç gün sonra, Eylül ayında herhangi bir açıklama olmaksızın Çin e-ticaret siteleri Tmall ve JD.com‘dan kaldırıldı. Bu gelişme e-sigaraya yönelik resmi düzenlemelerin yolda olduğuna dair spekülasyonları artırmıştı.
Çin’de %60 e-sigara pazar payına sahip olduğunu iddia eden Pekin merkezli bir girişim olan RELX Technology, çevrimiçi satışlarda “yasağı kesin olarak desteklediğini” ve reşit olmayanlara hizmet vermediğini belirtti. Şirket, çevrimiçi tüm satışları ve reklamları sonlandıracağını söyledi.
Küresel Önlemler
ABD Başkanı Donald Trump, daha önce sigara içmeyen gençler arasında yaygın olarak kullanıldığı nedeniyle eleştirilen e-sigara konusunda çok güçlü bir şey yapma sözü verdi. Hindistan ise eylül ayında tüm e-sigara satışını ve üretimini yasakladı.
E-sigaraya ilişkin artan önlemlere rağmen bazı ülkeler, e-sigarayı sigaraya uygun bir alternatif olarak görüyor. Bazı sağlık yetkilileri, e-sigara korkusunun sigara satışlarını artırabileceğine dikkat çekiyor.