Snøhetta Kuzey Denizi’nin Altına Restoran İnşa Ediyor

İtalyan fotoğrafçı Aldo Amoretti İskandinav mimarisi turu yapıyor ve Amoretti’nin son durağı, Oslo ve New York merkezli mimarlık firması Snøhetta’nın denizin altındaki restoran ve deniz araştırma merkezine daha yakından bir bakış sunuyor. İlk duyurusu yapıldığında kıyıya vurmuş bir uzay gemisine benzettiğim bina, şimdi hizmete vereceği yer olan Båly’ye yakın bir yerde, Norveç sahilindeki bir balıkçı köyünde inşaat halinde. Amoretti, “Restoranın inşa edildiği yer çok sakin ve huzurlu. Güneşin doğuşu sırasında bölgenin tamamını görmek çok duygusaldı.” dedi.

Bir kısmı suyun altında olan tasarım ziyaretçilere iki şey sunuyor. Suyun üstündeki alanda bir deniz araştırma tesisi var. Denizin altında ise Danimarkalı genç şef Nikolai Ellitsgaard’ın yönetiminde işleyen özel bir restoran ve bar bulunuyor. Restoranın ziyaretçileri, plastikten yapılmış panoramik camlar aracılığıyla oturdukları sandalyeden koyun deniz altındaki manzarasını izleyebilecekler. Restoranın inşa ediliş süreci ve hikayesi de iç yapısı kadar ilginç.

Snøhetta’nın pazarlama iletişimi koordinatörü Therese Sanni, yapının dışındaki beton kabuğun, restoranın son adresine yakın bir Norveç limanı olan Lindesnes’teki bir mavnada yapıldığını söyledi. Kabuğun farklı yerlerdeki kalınlığı 40 ile 50 cm arasında değişiklik gösteriyor. Sanni, “Yapı tamamlandığı zaman, yapının su geçirmez olması için alanda akrilik su altı camları kullanılacak.” dedi.

Kabuk, bu işlemlerin ardından mavna aracılığıyla esas yerine taşınacak. Bir başka mavnadaki devasa vinç aracılığıyla, inşaat firmaları Asplan Viak ve Core Marine çukuru azaltacak, yapının kaldırma kuvvetinden faydalanarak kapalı kabuğu suya yerleştirecekler. Şirketler bunların yanında binanın yerleştirileceği yeri, direkt olarak okyanus dibine dökülen temel öğeler aracılığıyla hazırlıyorlar. Bunların ardından, kabuk ve destekleyici beton temel, Lego parçaları gibi iç içe geçecek. Son adım, yerine yerleştirilen kabuğu temele sürgüleyerek güvenceye almak olacak. Binanın denizin yüzeyinde kalan alanı bu temelin etrafına inşa edilecek.

Sanni, bu su altı restoranı yerine yerleştirildiğinde çalışanların suyun altındaki yapıya, kıyıyı su seviyesinin altındaki iniş alanına bağlayan 10 metrelik köprü aracılığıyla ineceğini söylüyor. Restoranı deniz seviyesinin altında, inşa edilen kabuğun içinde işlevsel kılmak için her şeyi yapacaklar: iç yüzeyler, elektrik, havalandırma, su tesisatı ve mutfak, bar, restoran ve tuvaletler için çeşitli ekipmanlar.

Şirket, ziyaretçilerin kabuğun devasa camlarından Kuzey Denizi’nin dondurucu sularındaki deniz altı canlılarına bakarak deniz yemeklerini yiyebilecekleri binanın 2019’da hizmet vermeye başlamasını planlıyor.

Etiketler