Girişimci Olmak İçin En İyi Ülkeler

Bir merkez Avrupa ülkesi, girişimci olmak için en iyi yerleri belirten global bir sıralamanın en başlarında yer alıyor. Ancak birçok kıta da listenin başlarında temsil ediliyor.

Wharton Üniversitesi ve Y&R tarafından hazırlanan endeks, global gayri safi yurtiçi hasılanın %95’ini oluşturan toplam 80 ülkeyi  değerlendiriyor.

Genel  sıralama, “en iyi ülkeler” endeksini oluştururken; girişimcilik, miras, yaşam kalitesi ve iş dünyasına açıklık dahil olmak üzere birçok çeşitli faktörü göz önünde bulunduruyor.

Business Insider; bağlanabilirlik (connectivity), eğitim seviyeleri, işgücü becerileri, şeffaflık ve altyapı gibi faktörleri analiz eden “girişimcilik” alt endeksini inceledi.

İşte listenin başında yer alan dokuz ülke:

9. Avustralya – Avustralya’nın startup tablosu oluşmakta olan bir tablo. Yüksek ücretlerle ilişkin olarak startup maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen; bağlanabilirlik, altyapı ve şeffaf ticari uygulamaları sayesinde ülke, “girişimci” alt endeksinde ilk sıralarda yer alıyor.

8. Singapur – The Economist gazetesi, Singapur’u, çok iyi bir startup ortamına sahip “dünyanın en yoğun girişimci ekosistemi” olarak adlandırdı. Altyapısı, sermayeye erişim kolaylığı ve bağlanabilirliğinden dolayı Singapur, Wharton endeksinde ilk sıralarda yer alıyor.

7. Kanada – Listedeki ilk Kuzey Amerika ülkesi; gelişmiş altyapısı, şeffaf ticari uygulamaları ve eğitimli işgücü nedeniyle iyi bir sırada yer alıyor. 2015 yılında ülke, göçmen girişimcileri Kanadalı özel sektör kuruluşlarıyla buluşturan yenilikçi bir “Start-up Vizesi” planı başlatmıştı.

6. İsveç – İskandinav devleti, özellikle şeffaf ticari uygulamaları ve iyi eğitimli işgücünden dolayı yüksek sıralarda yer almakta. İsveç’in başkenti Stockholm, lider bir startup merkezi.

5. İsviçre  Küçük merkezi Avrupa ülkesi dünyanın en refah ülkelerinden biri olmasının yanında yüksek becerili ve iyi eğitimli iş gücünün yararlarına sahip. Düşük kurumlar vergileri, sermayeye erişim kolaylığı ve gelişmiş yasal çerçeveleri ile girişimciler için çok cazip bir yer.

4. Birleşik Krallık – Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü istatistikleri, 2007 ve 2016 yılları arasında İngiltere’deki girişimcilik faaliyetlerinde %31’lik bir artış olduğunu belirtiyor. Özellikle altyapı, bağlanabilirlik ve güçlü yasal çerçeveleri nedeniyle endekste yüksek sıralarda yer almakta.

3. Amerika Birleşik Devletleri – ABD, başta dünyaca ünlü Silikon Vadisi (Facebook ve Google dahil olmak üzere markaları barındıran kuzey California bölgesi) olmak üzere, uzun zamandan beri yenilikçilik ve girişimcilik faaliyetlerinin lider merkezi. ABD, bağlanabilirlik ve sermayeye erişim kolaylığı sebebiyle endekste 10 tam puan alıyor.

2. Japonya – Japonya, dünyanın en iyi eğitimli ve teknolojik açıdan en çok gelişmiş ülkelerinden biri ve girişimciler için çok cazip. Gelişmiş altyapısı sayesinde Japonya da 10 tam puan alıyor.

1. Almanya – Almanya, son derece gelişmiş bir altyapıya ve çok yetenekli işgücüne sahip olmasının yanı sıra girişimcilere sermayeye kolaylıkla erişebilme imkanı sunduğu için oldukça önemli bir sırada yer alıyor. Ülke, genel kapsamlı “en iyi ülkeler” endeksinde dördüncü sırada.

Etiketler