IBM Bulut Tabanlı Kuantum Bilgisayarını Tanıttı

Kuantum bilgisayar teknolojileri, halen daha başlangıç aşamalarında, ancak görünüşe bakılırsa IBM, bu süreci, araştırmacıların bulut depolama hizmeti olarak kullanabileceği bir kuantum bilgisayar geliştirerek hızlandırmayı planlıyor. Her ne kadar bu, kuantum bilgisayar teknolojisini anlamaya dair atılmış ufak bir adım olsa da, oldukça iddialı bir fikir olduğu inkar edilemez.

IBM, ilgilenen partilere 5 kubitlik (kuantum biti) kuantum bilgisayar erişimi sağlıyor. Şirket, bu bilgisayara IBM Quantum Experience (IBM Kuantum Deneyimi) ismini vermiş. Donanımın kendisi, şu anda IBM’in New York’taki araştırma laboratuvarında bulunuyor. IBM, programlama arayüzü ile birlikte gerçek bir kuantum bilgisayarı üzerinde deneysel programlar çalıştırma olanağı sunuyor.

Burada IBM’in karşısına çıkacak birden fazla engel var. Bunlardan biri, kuantum bilgisayarların devasa soğutma sistemlerine ihtiyaç duyması. Bazı durumlarda, bu sistemlerin uzaydan bile daha soğuk olması gerekiyor. Bununla birlikte bilgisayarlarda o kadar çok bilgi depolanıyor ki, anlamlı bir analiz çıkarmaya yarayacak datanın tutulması ve işlenebilmesi, apayrı bir zorluk. IBM Araştırma Bölümü’nde Experimental Quantum Computing grubunda müdür olan Jerry Chow, bunu çok net bir şekilde özetlemiş: “Bu süreç, bir kalemin ucunda bir yumurta tutmak, sonra da neden düştüğünü sorgulamak gibi bir şey.”

IBM’in bu program için oluşturduğu yazılım dili, müzik bestelerken kullanılan sisteme çok benziyor. Programcı, kuantum objeleri, “çalışan” (staff) kısmına sürükleyerek bir program yazabiliyor.

kuantum-1

Belirtmiş olduğumuz gibi, bu proje kapsamında IBM, 5 kubit ile çalışan kendine ait bir kuantum çipi geliştirdi. Chow’un tahminlerine göre bir makinenin çalışması için 50 ila 100 kubit gerekecek. Diyeceğimiz o ki, bu alanda kat etmemiz gereken çok yol var, ama şu anda güzel bir başlangıç noktasında olduğumuzu söyleyebiliriz.

Etiketler