
Alman firması Bosch, elektrikli araçlar için gerekli olan nadir mineral ve metallere alternatifler bulmak amacıyla kuantum hesaplama ve simülasyon teknolojisini kullanmak üzere IBM ile bir ortaklık kurdu.
Elektrik motorlarındaki mıknatıslarda, hidrojen teknolojisi için yakıt hücrelerindeki membranlarda, havacılık ve savunmada kullanılan mineraller pahalı ve genellikle sürdürülebilir olmayan yollarla çıkarılıyor.
Avrupa Birliği’nin nadir metallerden yapılan mıknatıslara olan talebinin %98’i Çin’den karşılanırken, batarya mineralleri lityum, nikel ve kobalt da neredeyse tamamen yurtdışından ithal ediliyor.
Bosch’un kurumsal araştırma ve geliştirme başkanı Thomas Kropf, araştırma işbirliğinin şu anda kullanılan malzemelerin yerine kısmen veya tamamen hangi farklı malzemelerin kullanılabileceğini keşfetmek için kuantum hesaplamadan faylanacağını söyledi. Amaç on yıl içinde sonuçlara ulaşmak.
Bosch’un CEO’su Stefan Hartung, “Bu teknoloji gerçeğe dönüşmenin eşiğinde.” dedi.
Bosch’un “çok özel uygulama alanları” için malzeme simülasyonu konusundaki deneyimini IBM ile paylaştığını ve karşılığında “donanım da dahil olmak üzere kuantum bilişimin gücü ve uygulanabilirliği hakkında daha derin bilgiler” elde edeceğini sözlerine ekledi.
Genel olarak Bosch, 2025 yılına kadar dijitalleşmeye ve bağlanabilirliğe (connectivity) 10 milyar euro yatırım yapacak ve bunun üçte ikisini sürdürülebilirlik ve mobilite odaklı yeni teknolojiler oluşturacak.