Tesla’nın Yeni Çinli Rakibi ile Tanışın

LeEco, eski adı ile LeTV olarak da bilinen Çin’in Le Holdings şirketi, geçtiğimiz günlerde elektrikli batarya ile çalışan konsept arabasını tanıttı. Arabanın üretim versiyonunun, Tesla’nın Model S’i ile rekabet etmesi planlanıyor.

LeSEE isimli bu konsept araba, Çin’den yatırım alan yarım düzine elektrikli araç startupının, önümüzdeki yıllar içerisinde piyasaya sürmeyi planladığı arabalara oldukça benziyor.

LeEco, Pekin Motor Show’da sergilediği konsept arabanın tamamen elektrikli olmadığını, ancak “akıllı”, “bağlı” ve “otonom” olacağını belirtti.

LeEco’nun kurucu ortağı ve genel müdürü Jia Yueting, arabanın piyasaya çıkmasıyla Çin’in otomotiv sektöründeki yerini sağlamlaştırmasına da katkıda bulunacağını umuyor. “Herkes bizim araba üretimimizi sorgulayıp, bizimle dalga geçerken, biz yine de karşınızda durup bu arabayı sizlere sunabiliyoruz. Bu beni çok duygulandırıyor.”

Jia aynı zamanda LeEco’nun bir araba paylaşım girişimi üzerinde çalıştığını da belirtti.

LeEco’nun elektrikli arabası ile birlikte Çin’in diğer elektrikli araç startupları da, hükümetin de desteğini alarak adeta tomurcuklanmaya başladı. Elektriğin, petrolün nihai ikamesi olması yolunda emin adımlar atan bu genç sektör, devletin de libarelleşme çabaları ile birlikte, Çin otomotiv sektörünün kapılarını global teknoloji devlerine açtı.

LeEco’nun yanısıra Baidu, Alibaba, Xiaomi gibi teknoloji firmaları, yarım düzineden fazla elektrikli araç startupına yatırım yaptı. Bu startuplar arasında NextEV ve CH-Auto da var. Tabii ki bu olumlu gelişmelerde hükümetin elektrikli araba konseptine sağladığı tam desteğin katkısı yadsınamaz.

Gelişmekte olan bu sektörün en büyük umudu, toplu taşıma firmalarının, taksi operatörlerinin ve kuryelerin de eletrikli araç satın alması. Görünüşe bakılırsa Çin, elektrikli bir geleceğe adım atmakta öncülük etmek istiyor.

Etiketler