
UCLA (University of California, Los Angeles) Mühendislik Araştırma Grubu, insan gözünün hiçbir şekilde göremeyeceği görüntüleri, bilgisayarların yüksek hızlarda algılamasını sağlayan bir algoritma için bilgisayar kodu yayınladı. Bu kodun yüksek teknolojili yüz, parmak izi ve iris (göz) tanımlamasında, sürücüsüz otomobillerin navigasyon sistemlerinde veya endüstriyel ürünlerin denetlenmesinde kullanılabileceği belirtiliyor.
Kullanılan Faz Genişleme Dönüşümü (PST) algoritması, başlarında elektrik mühendisi profesörü Bahram Jalali ve yardımcı araştırmacı Mohammad Asghari’nin bulunduğu UCLA’daki bir araştırma ekibi tarafından geliştirildi. Bu algoritma aslında, kanser hücrelerinin algılanmasında kullanılabilecek fotonik zaman genişlemesine dayalı bir araştırmanın yan ürünü. Ayrıca çok çok hızlı gelişen olayları yakalayabilen ve UCLA’nın daha önce “Dünyanın En Hızlı Kamerası” adını verdikleri teknolojinin arkasında da bu yatıyor.
Söz konusu algoritma, bir cismin dış hatlarını tanımladıktan sonra o cismin daha soluk iç kısımlarını arayıp bulmaya çalışıyor. Bu algoritma kullanılarak örneğin, bir LED lambanın iç yapısını algılayan bir geliştirme yapılabilir (alışılmış tekniklerde lamba ışığının parlaklığı görüntüyü bulanıklaştırır). Bir başka uygulama alanı olarak, teleskoplarla elde edilen astronomi fotoğraflarında, normalde görülemeyen uzak yıldızlar görülebilir.
Algoritma şu an Github ve Matlab Central’de herkese açık şekilde bulunuyor.