Yatırımcılardan Para İsterken Uygulanacak 5 Kural

Şirketinizi kurmak ve sonrasında faaliyete devam edebilmek için gerçekte ne kadar sermayeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Bu sorunun yanıtı, sağlam bir iş planına sahip olmayı gerekli kılar. Eğer az miktarda yatırım alırsanız şirketiniz için, faaliyete başladıktan hemen sonra parasız kalma riski oluşur. Bir yıl içinde pozitif nakit akışına geçme öngörünüz varsa bu durum, yatırımcılardan toplayacağınız sermayeye ek olarak, şirketinizin büyümesine katkı sağlayabilir.

Girişimci ve yatırımcı olan Michael Slavin, kendi şirketlerindeki tecrübelerine dayanarak, yatırımcılardan para isterken uygulanacak birkaç kuralı şöyle listeliyor:

1.Ne kadara ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin ve onu iki ile çarpın

Tekrar tekrar fonlama ihtiyacına düşmemeyi sağlarsanız başınız ağrımaz ve işinize ara vermemiş olursunuz.

2.Gelir tahmini yaparken iyimser olun, ancak bunu sayısal değerlerle destekleyin

Tahminleriniz iyimser ama gerçekçi olsun. Varacağınız sonucu destekleyen araştırmalar ve veriler sunun. Potansiyel yatırımcılarınız, bir girişimcinin her halükarda iyimser olacağını bilir. Bu nedenle siz ne söylerseniz söyleyin, değerlendirme sırasında, sizin belirttiğiniz büyüme oranını indirgeyecektir. Bu nedenle yüksek mertebeden başlamak, sonunda sizin için daha iyi bir mertebede anlaşmayı mümkün kılabilir.

3.Şirketteki payınız, kontrol yetisi sağlayan oranda olsun

Eğer şirket sahipliği açısından çoğunluk sizde değilse, azınlık bir paydaşsınız demektir.  Yani çoğunluk aleyhinizde oy kullandığında, kendi şirketinizle ilişiğiniz kesilebilir. Alacağınız karar veya getireceğiniz öneriler görmezden gelinebilir veya size aynen geri gönderilebilir.

Yatırımcılarınız için saygıdeğer bir ortak olmayı amaçlarken, onların alt mevkinde olmaktan kaçının. Buna istisna olabilecek tek durum, şirketin işletme sözleşmesinin size özel haklar tanıdığı ve karar alma mercinin düşük payınıza rağmen sizi kontrol yetisine sahip kıldığı bir limited şirket yapılanmasıdır.

4.Özgüveniniz ve tutkunuz

Yatırımcılardan para isterken asla zayıflık veya çaresizlik sergilemeyin. Yatırımcılar, paralarını inanan birine vermek isterler.

5. Görüşmeye dökümantasyonla gelin

Anlaşmaya ilişkin standartlarınız belli olsun ve bunları sadece herkes için daha iyiyi getirebilecek durumlarda değiştirin. Hiçbir yatırımcı başkalarından daha iyi pazarlık yapabildiği için daha iyi koşulda bir sözleşme kopartmamalı. Oyuna ne ölçüde girdiğinizi gösterin. Yatırımcılar, risk alanın sadece kendileri olduğunu görmek istemezler. Öte yandan petrol ile ilgili şirketimi kurarken yaptığım gibi, kendi paranızı yatırmanız bir zorunluluk değildir. Sadece kendinizi ne kadar adadığınızı ve motive olduğunuzu göstermeniz gerekir. Kaybedecek şeyiniz çok olduğunda başarıya ulaşmak için daha çok çalışırsınız, bu herkes tarafından bilinir. Öte yandan ilk etapta koyacak paranız yoksa, yatırımcıları inancınız, iyi hazırlanmış olmanız ve işinizin başarılı olacağına dair adanmışlığınız ile ikna etmek durumundasınız.

Etiketler