Jack Dorsey’i Bekleyen 3 Büyük Twitter Sorunu

Twitter’ın CEO koltuğuna Jack Dorsey’in oturması biraz fazla iyimserlikle dolu bir hamle gibi göründü. Zira “kalıcı CEO” gibi tanımlamalar kullanılması bu tür teknoloji şirketlerinde veya insan doğasında “kalıcı” herhangi bir pozisyonun olmayacağı düşünceleri göz önüne alındığında biraz garip kaçıyor.

Ancak bu durumun anlaşılabilir olduğu da kabul ediliyor. Eleştirilerin hedefinde olan yönetim kurulunun dümene bir tür istikrar getirmek istediği biliniyordu. 38 yaşındaki Dorsey’nin hem Twitter’da işlerin başına geçmesi hem de yakında halka açılacak Square ile ilgilenmesi konuyu biraz karmaşıklaştırıyor. Twitter, kullanıcı artışı sorunu gibi dişli problemleri olan ve en tecrübeli yöneticileri bile zorlayabilecek bir şirket. İşte Twitter’ın 3 büyük problemi:

1. Kullanıcı Sayısının Azlığı

Twitter’ın en belirgin sorunu bu. Geçtiğimiz çeyrekte Twitter, aylık 316 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını açıklayarak önceki çeyreğe göre %3’lük büyüme kaydetti. 66 milyonu ABD’den ve 250 milyonu dünyanın diğer ülkelerinden olan bu kullanıcı rakamlarına bakıldığında ülke içindeki büyümenin çok da umut vaat etmediği ortaya çıkarıldı. Önceki çeyreğe göre yurt içi kullanıcı sayısının sadece %1.5 oranında arttığı belirtildi.

Daha üzücü olan rakamlar ise Twitter’a kaydolup kullanmayı bırakanların sayısı. Well Fargo analisti Peter Stabler, Twitter’ın zaman aşımına uğramış veya fazla aktif olmayan kullanıcıları yeniden kazanması gerektiğini yazdı. Bazı tahminlere göre bu kullanıcıların sayısı yüz milyonları hatta milyarı buluyor. Twitter’ın kullanıcı sayısı sadece 2 yıl daha eski olan Facebook ile karşılaştırıldığında oldukça az kalıyor. Facebook’un aynı zaman diliminde 1 milyar kullanıcıya ulaştığı biliniyor.

2. Lena Dunham Sorunu

Geçtiğimiz ay film yapımcısı ve oyuncu Lena Dunham katıldığı bir yayında iğneleyici nefret içeren söylemlerden uzak durmak için Twitter’ı bırakmayı düşündüğünü belirtmişti. Dunham’ın dile getirdiği bu sorun aslında Twitter’ın en büyük problemlerinden biri. Anonim kalma şansı tehlikeli insan hareketleri doğurabiliyor. Takma isimle üye olabileceğiniz MySpace, 4chan, Reddit ve Digg gibi sosyal ağların bu sorun ile daha önce karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Gerçek kimliği zorunlu tutan Facebook gibi sosyal ağlar ise bu sorunu büyük ölçüde çözüyor. Bu yılın başlarında eski Twitter CEO’su Dick Costolo’nun Twitter’ın tacize karşı yeterince aksiyon alamadığını kabul ettiğini de hatırlatalım.

3. Borsa Fiyatı Ayarlamaları ve Reklam Sorunları

Twitter para kaybetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz çeyrekte 137 milyon dolar ve başlangıçtan bu yana toplamda 1.87 milyar dolar zarar kaydedildiği son mali kayıtlarda görülebiliyor. Yıllık gelir oranlarına bakıldığında Facebook ve Google’ın açık ara daha karlı olduğu fark ediliyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan bir yatırımcı toplantısında Twitter yönetim kadrosu gelir büyümesinin gelecek yıllarda %35-62 oranlarında olacağını öngördüklerini belirtmişti. Dorsey ve yeni atanan operasyon direktörü ve reklamlardan sorumlu kişi olan Adam Bain’ı ciddi bir Instagram, Facebook ve Snapchat rekabeti bekliyor. Zar zor artan kullanıcı sayısıyla sürekli kullanıcılar daha fazla reklam görmeye başlayacağından verilen hizmetin kalitesinin düşebileceği düşünülüyor.

Elbette bekleyen başka sorunlar da var: Twitter’ın çekiciliğini arttıracak ürün yönetimi ve yeni ürünlerin başarılı bir şekilde tanıtılması, oldukça çekişmeli bir ortamda çalışanları elinde tutabilme, Twitter’ın 140 karakter sınırını abartmadan esnetme ve Periscope ve Vine gibi satın alınan hizmetlerin Twitter’e entegre edilerek daha görsel bir sosyal ağ haline getirilmesi bunlar arasında sayılabilir. Tüm bu sorunların çözümü özellikle yarı zamanlı çalışacak bir CEO için pek de kolay değil. Ancak eğer Dorsey sıkıntıları aşabilir ve başarılı olabilirse Silikon Vadisi’nin devleri arasına ismini yazdırmayı başarabilir.

Kaynak: Bloomberg 

Etiketler