Los Angeles, Su Problemini Çözmek İçin Sıra Dışı Bir Yola Başvurdu

Son dönemlerde su sıkıntısı yaşayan Los Angeles, rezervlerindeki suyu korumak için oldukça sıra dışı bir yönteme başvurdu. Rezervlerdeki suyu korumak için şehir yönetimi 96 milyon “gölge topuyla” su alanının üstünü kapladı. Bu yöntemle 1,1 milyon metre küplük su rezervinin korunması planlanıyor.

Los Angeles Su ve Enerji Departmanı, güneş enerjisi ile buharlaşan suları korumak için milyonlarca küçük plastik siyah top kullanıyor. Bir nevi su kaynaklarının güneş ile temasını engelleyerek buharlaşmanın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Buharlaşmanın yanı sıra bu yöntemle dış etmenlere karşı da su kaynaklarının korunması planlanıyor. Dış etmenler arasında; yağmur, rüzgarla gelen toz ve toprak parçaları ve kuşlar bulunuyor.

Yoğunlukları sudan hafif olduğu için bu plastik toplar su yüzeyinde duruyor ve tüm alanı kaplıyor. 96 milyon gölge topu yaklaşık 710 bin metre karelik bir yüzeye yayılmış şekilde su rezervlerini koruyacak. Bu yöntem, su kaynaklarını koruma konusunda diğer alternatiflere kıyasla şehrin 250 milyon dolar tasarruf etmesini sağlayacak.

Her siyah topun maliyeti 0,36 dolar ki bu da toplamda 34,5 milyon dolar demek oluyor. Herhangi bir alt yapıya ve işçi gücüne gerek olmadığı için maliyetler oldukça azalıyor. Sadece bu topların nakliye masraflarını karşılamak gerekiyor.

Geçtiğimiz Pazartesi günü son 20 bin gölge topu da su rezerv tesisine aktarılarak işlem tamamlandı. Toplamda, içinde 12,4 milyon metre küplük su barındırabilen tesis, bu miktardaki su ile Los Angeles şehrine 3 hafta boyunca temiz içme suyu sağlayabiliyor.

Meclis üyelerinden Mitchell Englander basın toplantısında, kuraklığın devam etmesi nedeniyle 4 milyon şehir sakinine temiz içme suyu sağlayabilmek için yenilikçi yöntemler üzerine odaklanmanın daha da önemli bir hal aldığını dile getiriyor.

la-golge-topu

Su yosunu gibi içme sularında doğal yollarla oluşan sorunları kimyasal ilaçlarla çözmektense, bu tip yenilikçi yaklaşımların maliyetlerinin daha düşük olduğunu da belirten meclis üyesi, 1,1 milyon metre küplük su tasarrufu sağlayarak 8.100 kişinin bir yıllık su ihtiyacını karşılayabileceklerini dile getiriyor.

Bu topları üreten XavierC ise su kaynaklarının korunmasında iki unsura değiniyor; yüzey alanı ve sıcaklık derecesi. Toplar, su yüzeyinin yüzde 90’ını kaplıyor ve suyun buharlaşmasını engellerken, aynı zamanda UV ışınlarından da suyu koruyor.

Yuvarlak yapıları nedeniyle su kaynağının azalması durumunda topların birbirlerinin üstüne toplandıklarını da belirten şirket, su rezervinin eski haline gelmesi durumunda topların yeniden suyun tüm yüzeyini kaplayacak şekilde kendilerini düzenlediklerini de vurguluyor.

golge-topu

Yıllarca devam eden testlerden sonra siyah rengin böyle bir işlem için daha uygun olduğuna da karar verdiklerini söyleyen şirket sözcüsü Sydney Chase, güneş ışınlarının suya ulaşamayarak geri yansıdığını da belirtiyor.

Chase; bu sistemin su atık fabrikaları, havalanları, dere yatakları gibi su kaynağı olan herhangi bir alanda rahatlıkla kullanılabileceğinin de üzerinde duruyor.

Etiketler