
Amazon ve Google gibi büyük şirketler, Çarşamba günü Houston’da düzenlenen CERAWeek konferansı kapsamında, dünya çapındaki nükleer enerji kapasitesini en az üç katına çıkarma hedefini destekleyen bir taahhüt imzaladı.
Kaya gazı şirketi Occidental ve Japon ağır sanayi üreticisi IHI Corp da taahhüde katılanlar arasında yer aldı.
“Gerçekten yeni bir endüstrinin başlangıcındayız.” diyen ABD Enerji Bakanı Chris Wright, Salı günü CERAWeek konferansında Reuters’a verdiği röportajda bu sürecin önemine vurgu yaptı.
Dünya Nükleer Birliği (WNA) tarafından yapılan basın açıklamasına göre, denizcilik, havacılık ve petrol-gaz sektörleri de önümüzdeki aylarda bu taahhüde destek verebilir. WNA, nükleer enerji sektörünü temsil eden bir kuruluş olarak taahhüdün gerçekleştirilmesine öncülük ediyor.
Bu girişim, 2023 yılında 30’dan fazla ülkenin 2050’ye kadar nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdüne ek olarak geliyor.
Temiz enerji kaynaklarından biri olan nükleer enerji, Dünya Nükleer Birliği’ne (WNA) göre 439 reaktörle dünya elektriğinin %9’unu üretiyor.
Ayrıca, yüksek enerji tüketen veri merkezleri için cazip bir çözüm haline gelmiş durumda. Büyük teknoloji firmaları, halihazırda kamu hizmeti sağlayıcılarıyla milyarlarca dolarlık anlaşmalar imzaladı.
Ocak 2024’te, nükleer teknoloji için kullanılan uranyum oksit fiyatları, arz belirsizliği ve artan talep nedeniyle son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021’de COVID-19 kaynaklı tedarik aksaklıkları yaşandığında bu yükseliş ivme kazanmıştı.
Talebe rağmen, arz hâlâ sınırlı. WNA’ya göre, küresel uranyum üretimi büyük ölçüde Kazakistan, Kanada ve Avustralya’da yoğunlaşmış durumda ve 2022 itibarıyla dünya üretiminin yaklaşık üçte ikisini bu üç ülke sağlıyor.
2025’in başları itibarıyla, dünya genelinde toplam 371 gigawatt kapasiteli yaklaşık 411 nükleer reaktör faaliyet gösteriyor.
Amazon, şimdiye kadar nükleer enerji projeleri ve teknolojileri için 1 milyar dolardan fazla harcama yaptığını belirtiyor ve küçük modüler reaktör projelerini araştırıyor.
Meta ve Google da bu yeni gelişen teknolojiye yönelik çalışmalar yürütüyor.