Suçlular Banka Müşterilerini Çevrimiçi Olarak Hedef Aldıkça APP Dolandırıcılığı Artmaya Devam Ediyor

Suçlular Covid-19 salgınını insanları çevrimiçi olarak hedef almak için kullandıkça Birleşik Krallık’ta APP (yetkili anlık ödeme / authorised push payments) dolandırıcılığı mağdurlarının kaybettiği para miktarı 2020 yılında 479 milyon sterline yükseldi.

Vaka sayısının 2020’de %22 artarak neredeyse 150.000’e yükselmesi ile birlikte, UK Finance tarafından belgelenen APP dolandırıcılık kayıpları bir önceki yıla göre %5 arttı.

Bankalar, APP dolandırıcılığından kaynaklanan zararların 206,9 milyon sterlinini, yani 2019’da iade edilen tutarın dörtte üçünden fazlasını, mağdurlara iade edebildi.

Suçluların, paralarını almak için kurbanları kandırmak amacıyla güvenilir kuruluşları taklit ettiği kimliğe bürünme sahteciliği vakaları 2020’de tüm dolandırıcılık türlerindeki en büyük artışla neredeyse iki katına çıkarak 39.364 vakaya ulaştı.

Salgın boyunca suçlular, salgından etkilenenlere devlet yardımı sunduğunu iddia eden sahte e-postalar ve Covid-19 aşısı rezerve etmek için ödeme talep eden sahte SMS’ler gönderdi. Ayrıca, çevrimiçi alışverişteki artıştan faydalanmak için teslimat şirketlerini taklit ettiler.

Ayrıca UK Finance, salgın boyunca çevrimiçi faaliyetteki artıştan çıkar sağlamak amacıyla, e-dolandırıcılık web sitesi şablonları ve gerçek bankacılık uygulamalarını kopyalayan özel hazırlanmış dolandırıcılık uygulamaları gibi dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetlerinin açıkça reklamını yaparak bunları online satmak isteyen suçluların ortaya çıktığını belirtti.

UK Finance, dolandırıcılığın hükümetin Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısı kapsamına alınması çağrısında bulunuyor. Bu; sosyal medya şirketleri, arama motorları ve arkadaşlık siteleri gibi çevrimiçi platformların, suçluların dolandırıcılık yapmak için istismar ettiği sistemlerindeki güvenlik açıklarını giderme konusunda harekete geçmesini sağlayacaktır.

UK Finance’in ekonomik suçlar direktörü Katy Worobec şöyle diyor: “Bankaların gelişmiş güvenlik sistemlerinden kaçan ve mağdurları doğrudan hedef alarak para veya bilgilerini vermeleri için kandırmak amacıyla dijital platformları kullanan çevrimiçi ve teknoloji destekli sahteciliklerde endişe verici bir artış görüyoruz.”

“Hükümeti, önümüzdeki Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısını, çevrimiçi platformları; arama motorlarındaki dolandırıcılık reklamlarını kaldırarak, çevrimiçi arkadaşlık sitelerindeki sahte profilleri silerek ve sosyal medyadaki aldatmaya yönelik içerikle mücadele ederek müşterileri korumak için harekete geçmesini sağlamak amacıyla kullanmaya çağırıyoruz.”  

İşin iyi yanı, temassız kart dolandırıcılık kayıplarının %22 düşüşle 16 milyon sterline ulaşması. Bu, verilerin 2013’te toplanmaya başlamasından bu yana ilk yıllık düşüşü. Bu, muhtemelen suçluların kayıp ve çalıntı kartları kullanarak temassız dolandırıcılık yapma fırsatlarını sınırlayan karantina kısıtlamalarıyla ilgili.

Etiketler