Google Earth ‘Timelapse’ Özelliği, İklim Değişikliğine Dikkat Çekiyor

Google Earth perşembe günü popüler platforma bir ‘timelapse’ özelliği ekledi ve iklim değişikliğinin, kentleşmenin ve orman tahribatının son kırk yılda gezegeni nasıl değiştirdiğine dair kısa bir bakış sundu.

24 milyon uydu görüntüsü, seçilmiş 800 video ve interaktif kılavuzlarla birlikte oluşturulan bu özellik, kullanıcıların NASA, ABD Jeolojik Araştırmalar’ın Landsat programı ve Avrupa Birliği’nin Copernicus programından gelen girdileri kullanarak gezegendeki herhangi bir yerin zamanla değişimini görmelerine olanak tanıyor.

Dünya genelinde ortalama sıcaklıklar yeni rekor seviyelere yükseldikçe, iklim değişikliği daha sık ve şiddetli sellere, kuraklıklara, fırtınalara ve sıcaklık dalgalarına sebep oluyor.

Google Earth’ün timelapse programı, kıyı şeritlerindeki değişimi, şehir manzaralarının ve tarım alanlarının genişlemesinin yanı sıra buzulların, ormanların ve nehirlerin eşzamanlı gerilemesini gösteriyor.

Bir video, Amazon yağmur ormanlarındaki orman tahribatının başlıca nedenlerinden biri olan, Bolivya yakınlarındaki ormanların köylere ve çiftliklere hızlı dönüşümünü gösterirken bir diğer video ise küresel ısınma nedeniyle Alaska’daki Columbia Buzulu’nun 20 kilometre geri çekilmesini gösteriyor.

Bilim adamları, dünya genelinde sera gazı emisyonlarındaki artışın olağanüstü hava koşullarına ve doğal afetlerden kaynaklanan riskin artmasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Peki İstanbul’un durumunu merak ediyor musunuz?

Etiketler