Alphabet Pichai’ye (Yeniden) Şimdiye Kadarki En Büyük Hisse Senedi Ödülünü Verecek

Alphabet Inc (GOOGL.O), yeni atanan İcra Kurulu Başkanı Sundar Pichai’ye gelecek üç yıl boyunca performansa dayalı hisse senedi ödülü olarak (arama devinin herhangi bir yöneticisine vaat ettiği en yüksek değer olan) 240 milyon dolarlık hisse senedi verecek.

Pichai, ayrıca 2020’den itibaren yıllık 2 milyon dolar maaş da alacak. Bu, geçen yıl aynı pozisyonda 1 milyon dolar alan Larry Page’in maaşının iki katı.

Yönetici maaşlarını takip eden bir firma olan Equilar’ın pazarlama müdürü Amit Batish “CEO atamalarıyla ilgili ödemeler (grant) açısından Tim Cook’un Apple’ı devraldığında açıklanan 376 milyon dolarlık tutarın altında” dedi.

Google’ın kurucu ortakları Page ve Sergey Brin, 21 yıl önce kurdukları internet devinin liderleri olarak Aralık ayının başında istifa ederek Pichai’ye Google liderliği rolüne ek olarak ana şirketin sorumluluğunu da verdi.

Google’da 15 yıl geçirmiş olan güvenilir kurmay Pichai, şimdi gizlilikten tekel olmaya kadar birçok konuda hem ABD’li kanun yapıcılardan hem de çalışanlarından gelen eleştirilerle karşı karşıya kalan şirketin yeni yüzü.

2015 yılında Google’ın liderliğini devraldığında Pichai yıllık 652.500 dolar maaş aldı. Ertesi yıl, 199 milyon dolarlık büyük hisse senedi ödülleri sayesinde kazancı hızla arttı.

Pichai, Google Chrome tarayıcısını başarılı hale getirdiği için büyük ölçüde itibar kazandı. Ayrıca; Satya Nadella Şubat 2014’te Microsoft Corp (MSFT.O) CEO’su Steve Ballmer’ın görevine getirilmeden önce, Ballmer’ın potansiyel bir halefi olarak görülüyordu.

Şirketin resmi dokümanlarına göre, Pichai 2018’de yaklaşık 1,9 milyon dolar kazandı. Bu kazanç çoğunlukla güvenlik ve kişisel uçak kullanımı maliyetlerini içeriyordu. O yılki temel maaşı 650.000 dolardı.

Equilar’a göre ortalama CEO temel maaşı, 2018’de gelirlerine göre en büyük ABD şirketleri arasında 1,2 milyon dolara ulaştı.

Etiketler