
Deniz ürünlerinin hazırlanması sırasında, büyük miktarlarda su kullanılıyor ve atık olarak boşaltılıyor. Örneğin, bir ton soyulmuş karidesin işlenmesinde yaklaşık 50.000 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Bu işlemlerde atılan su ise birçok değerli besin maddesi içeriyor. Bu besin maddeleri, su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan besinler olarak besin zincirine tekrar katılabilir. Ancak şimdiye kadar, bunları atık sudan ayırıp çıkarmanın bir yolu yoktu. İsveç’in Chalmers Üniversitesi’ndeki Profesör Ingrid Undeland tarafından koordine edilen NoVAqua projesi, işlenen sudan besin maddelerini ayırmak için bir yol geliştirdi.
Araştırma ekibi, iki aşamalı bir işlem kullanarak, proteinin %98’ini ve omega 3 yönünden zengin olan yağların %99’unu sudan geri kazanmayı başardı. Bu işlem, yarı katı bir biyokütle ve besin yönünden zengin bir sıvı üretti. Ardından, bu biyokütle somon yeminin bir bileşeni olarak kullanılırken, besin yönünden zengin olan sıvı nakliye sırasında akmayı önlemek üzere dondurulmuş balıkların kaplanması için kullanıldı.
Araştırma lideri Profesör Ingrid Undeland, “Projemizin belkemiği, dairesel bir yaklaşım. Geçmişte, yiyecek ham maddelerinin ele alınması konusunda daha bütünsel bir bakış açısına sahiptik fakat bugün yan akımlarda oldukça fazla kayıp yaşanıyor. Dahası, protein dönüşümünün tam ortasındayız ve alternatif protein kaynaklarına karşı büyük bir talep bulunuyor.” dedi.