Bu Takvim Hayatınızı Değiştirebilir

İsveçli mucit, TV sunucusu ve robotik meraklısı Simone Giertz, kendine verdiği sözleri yerine getirme konusunda sıkıntı yaşadığını fark etti ve hayatını daha iyi bir şekilde organize etmek üzere Every Day Calender’ı icat etti.

Basit bir konsept: bir devre kartı, 365 LED diyotlar, çerçeve görevi gören ahşap bir kutu ve biraz hafızadan oluşuyor. Kutunun üst tarafında yatay olarak ay isimleri bulunuyor ve her ay başlığının altında numaralanmış altıgenlerle temsil edilen günler sütunu bulunuyor. Bu takvim diğer dijital takvimler gibi randevu takibi, alarm veya görüşmelerinizi düzenlemek için değil, amacı her gün bir görevi takip etmenizi sağlamak.

Bu görev birkaç tane mekik çekmek, 10 dakikalık bir meditasyon yapmak, bir enstrüman çalmak veya annenizi aramak olabilir. Daha dikkatli ve sağlıklı olmak gibi daha büyük bir hedefe ulaşmak için her gün yapmak istediğiniz tek bir şey olması yeterli.

Sabahları ışığı yanmayan günü görmek, kendinize şunu sormanız için sizi teşvik ediyor: Bu görevi yapacak mısın yapmayacak mısın? Her gün günlük görevinizi tamamladığınızda, ilişkili altıgene dokunuyorsunuz ve bu altıgen LED sayesinde sarı bir şekilde parlıyor. Bir gün aslında kapasitif bir dokunma alanı, takvimin ekranına form veren devre kartının bölümü olan altınla kaplanmış yarı saydam bir altıgen. Altıgene dokunarak, devreyi kapatıp ilgili LED ışığın yanmasını sağlıyorsunuz.

Amaç ise yılın sonunda tüm ışıkların yanıyor olması. Bu zekice bir UX hareketi; tüm ışıkların yanmasını sağlamanız için sizi zorluyor. Her gün, yanması gereken ışığın yandığını görmek ve hedefinize biraz daha yakın olduğunuzu bilmek sizi teşvik eden bir ödül görevi görüyor.

Everyday Calendar, beyninize tatmin uyarısı gönderen ve belirli bir eylemi teşvik eden davranışsal bir süreç olarak tanımlanan pozitif pekiştirmenin çok basit bir formu. Giertz’in de dediği üzere, günlük sözlerinizi yerine getirdiğinizde kendinize hediye ettiğiniz altın bir yıldız gibi.

Every Day Calendar’ı Kickstarter’da görebilirsiniz. Şimdiden 35.000 dolarlık hedefini geride bırakarak 459.954 dolar topladı. Bununla birlikte, şemaları ücretsiz olarak indirebilir ve kendiniz kurabilirsiniz.

Etiketler