Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU) tarafından yayınlanan bir makaleye göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sınır ötesi ödeme sistemlerinde ‘disruption’a neden olacak ve teknolojik gelişmelerle birlikte baskın SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) ağını meydan okumalarla karşı karşıya bırakabilecek.
EIU, pandemi döneminde artan yurtiçi dijital ödeme kullanımının, güçlü baz etkileri sebebiyle önümüzdeki beş yıl içerisinde yavaşlamasını bekliyor.
Ancak müşteriler, günümüzde çoğunlukla “eski moda” ve “hantal” olarak nitelendirilen muhabir bankacılık ağı tarafından yürütülen sınır ötesi ödemelerde benzer bir devrime gittikçe daha fazla talep gösteriyor.
Bu tartışmaların odağında esnek olmaması ve şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirilere maruz kalan ve son on yılda muhabir banka ağında düşüş kaydedilen SWIFT sistemi yer alıyor.
Yakın zamanda Rusya’nın SWIFT ağından atılması; Rusya, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin SWIFT için alternatif yaratma çabalarına odaklanmalarına yol açıyor.
Makalede, “Tam teşekküllü bir alternatif banka mesajlaşma sisteminin kurulması ve ölçeklendirilmesi pahalı ve zaman alıcı olacaktır. Dolar cinsinden sınır ötesi akışların yaygınlığı göz önüne alındığında, bunun gerçek dünya üzerindeki etkisi de sınırlı olacaktır. Ülkeler ve borç verenler Belçika ağını geliştirmeye devam ettiği sürece SWIFT, baskın ağ olmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.
Bir diğer taraftan sınır ötesi ödemeler, sistemleri birbirine bağlamaya yönelik hükümet destekli girişimlerle disruption’a uğrayabilir. Asya’da, bunun için şimdiden bazı adımlar atılıyor ve bölgedeki gezginlerin karekodları tarayarak mal ve hizmet satın almaları sağlanıyor.
EIU, sınır ötesi ödemeleri yeniden şekillendirmenin, SWIFT’e meydan okumanın yanı sıra blok zinciri, API’ler ve tokenizasyon dahil olmak üzere gelişen teknolojileri benimsemek anlamına geleceğini de söylüyor.