Dubai, 2025 Yılına Kadar Tüm Yeni Binaların %25 3D Baskılı Olmasını Zorunlu Kılıyor

Dünya Ekonomik Forumu’na göre Dubai, önümüzdeki yedi yıl içinde tüm yeni binaların %25 3D baskılı olmasını istiyor. Şehri Orta Doğu için bir teknoloji merkezi haline getirmeyi amaçlayan organizasyon Dubai Future Foundation, bu hareketin insan inşaat işçiliğini %70 oranında azaltacağına ve inşaat maliyetlerini %90 oranında düşüreceğine inanıyor. Fakat, inşaattaki 3D baskı teknolojilerinin mevcut deneysel durumu göz önünde bulundurulduğunda, bu beklenti biraz çılgınca görünüyor.

Foundation, “Dubai Belediyesi’nin regülasyonlarına göre 2025 yılında Dubai’deki her yeni bina %25 3D baskılı olacak.” şeklinde bir açıklama yaptı. “Uygulama, 2019 yılında, stratejik hedefe yönelik kademeli bir artışı beraberinde getirecek şekilde %2 ile başlayacak.” Girişim, inşaat sektörünün “aydınlatma ürünleri, tabanlar ve temeller, inşaat bağlantıları, tesisler ve parklar, insanlara yardım etmek isteyenlerin amaçlarına yönelik binalar ve mobil evler” basmasına odaklanacak.

Yaygın insan hakları ihlallerini ve  uygulamalı köleliği endüstride bir norm olarak tanımlayan gözlemci gruplar ile, Birleşik Arap Emirlikleri’nin, inşaat sektöründeki göçmen emeğinin sömürülmesine ilişkin ciddi bir problemi var. Bu nedenle, hayatları ve uzuvları riske atan kötü koşullar altında çalışan insanların yerini alacak yazıcılar kullanma fikri pek fena bir fikir gibi görünmüyor. 3D baskı alanında çalışan önemli isimlere göre bu ayrıca geleneksel inşaattan daha sürdürülebilir ve daha verimli olacak ve de daha az karbon izi bırakacak. 

Soru şu ki, bu gerçekten yapılabilir mi? 3D baskı gerçek yaşam koşullarında yaygın olarak bulunuyor olsa da, gökdelenler bir yana, evler gibi küçük binaların bile seri üretiminde düzenli olarak kullanılabilecek teknolojinin ne kadar yakınında olduğumuz hala belirsiz. Duvarlar, tavanlar ve hatta yapısal parçalar artık endüstriyel yazıcılar ile üretilebiliyor olsa da, hala Dubai’nin %70 işgücünden ve %80 inşaat maliyetinden tasarruf etme hedefi oldukça uzak bir hedef.

New Story gibi şirketler, yaklaşık 4.000 dolarlık maliyetle bir günde basılabilen evler ile 3D baskıyı daha erişilebilir hale getiriyorlar. Aynı zamanda, Çin inşaat şirketi Winsun büyük ölçekli 3D yazıcıların kullanımını destekliyor. Şirket, Dubai Future Foundation için 3D bir ofis binası inşa etmişti ve 2025 hedefine ilişkin olarak organizasyonla işbirliği yapıyor gibi görünüyor.

Gelişmekte olan bu projelere rağmen; bir buton, bir CAD dosyası ve robotlar ile yapılar inşa edebilen olgun bir teknoloji olarak adlandırılmadan önce 3D yazıcıları kullanan inşaat şirketlerinin aşmaları gereken engeller hala mevcut. Küresel danışmanlık şirketi BCG’nin bir açıklamasına göre, büyük bir grup robotun otonom şekilde karmaşık bir bina inşa edebileceği bir gelecekten çok uzaktayız. Şirkete göre, daha gerçekçi bir vizyon “birkaç ayrı prosedürü ve otonom ile yarı otonom sistemleri sürdürmeyi ve bunları insan çalışanlarla entegre etmeyi içeriyor.”

Dubai’nin ve Future Foundation’ın tamamen 3D baskıdan oluşan binalar yerine yeni binalarda 3D baskı bölümleri hedeflemesinin sebebi belki de budur. Yine de bunun, bu megapolü destekleyen insanların hayatlarını nasıl etkileyeceğini henüz bilmiyoruz. Daha az şüpheci bir kişi, bu tür bir teknolojinin göçmen çalışanların yaşam standardını yükseltebileceğini iddia edebilir. Fakat günümüze kadar inşaat işçilerinin gördüğü muameleler göz önünde bulundurulduğunda, şüpheci olmamak elde değil.

Etiketler