Zillow, Ev Aramayı Yapay Zeka ile Akıllı Hale Getirmeyi Planlıyor

Yapay zeka gittikçe daha akıllı oluyor ve bunlar uygulamalara dönüşüyor. Yapay zeka şimdi oyun salonlarındaki oyunlardan hukuki sözleşmelere, terapiden pornografiye uzanan şaşırtıcı alanlarda da kullanılıyor.

Yapay zekanın fethedeceği yeni alan emlak sektörü ve bu yarıştaki ilk şirket Zillow.

Zillow’un pazarlamadan sorumlu tepe yöneticisi (CMO) Jeremy Wacksman 2009’da şirkete dahil olduğunda (ki ABD ekonomisinin emlak krizi yaşadığı bu zaman Wacksman’a göre emlak alanındaki bir startup’a katılmak için harika bir zamandı), yapay zekayı platformun bünyesine katma konusunda kararlıydı.

Zillow şu anda, Wacksman’ın tanımıyla “arama motorundan bir asistana evriliyor.” Bu dönüşümün ana fikri, Zillow’u basit bir emlak arama motorundan sizi anlayan bir araca dönüştürmek. Zillow bunu birkaç farklı şekilde yapıyor:

İlk olarak, bu yılın sonuna doğru kullanıma sunulacak “Personalized Sort” (Kişiselleştirilmiş Sıralama) adı verilen bir özellik aracılığıyla yapay zekayı arama motorunun içine katıyor. “Personalized Sort” hakkındaki bilgiler şimdilik kısıtlı, ama arkasındaki fikri arama yaptığınız kriterleri öğrenip size bu doğrultuda önerilerde bulunmak.

Site bu kolaylıkları şu anda da bir dereceye kadar sunuyor. Son zamanlarda çok fazla ev bakıyorsanız ve baktığınız evlerde aradığınız spesifik bir özellik varsa, Zillow size bu özelliği olan evleri öneriyor.

“Personalized Sort”, bu fikri bir sonraki adıma taşıyacak. Ev konusundaki kriterlerinizin yanı sıra ev baktığınız bölgelerle ilgili bilgileri de öğrenecek.

Örneğin, eğer belirli bir okula, sinemaya veya başka herhangi bir yere yakın bir bölgede ev arıyorsanız, Zillow size bu kriterlerle uyuşan ancak baktığınız semtlerde olmayan yeni evler önerecek.

Yapay zeka, dekorasyonla ilgili zevklerinizi de dikkate alacak. Fikir, yapay zekanın baktığınız ve hoşunuza gider gibi görünen evlerin fotoğraflarındaki dekorasyonları dikkate alması. Bunun yanında, hangi mutfakları, salonları ve yatak odalarını beğendiğinizi öğrenecek ve önerilerini buna göre yapacak.

Wacksman, “İnsanlar artık sunulan hizmetlerin akıllı ve kişiye özel olmasını istiyor. Kişiselleştirme konusunda, size doğru önerileri nasıl sunacağımızı bulmak için oldukça fazla çalışıyoruz.” dedi.

Yapay zeka, Google Sokak Görünümü (Google Street View) benzeri bir hizmet olan ve evin içini gösteren 3D Home uygulamasında da kullanılacak.

Bu uygulama, 3D makinelere gerek olmadan, herkesin evlerinin 360 derecelik fotoğraflarını çekmesine olanak sağlıyor. Tek yapmanız gereken evin içinin videolarını çekmek; uygulama yapay zeka yardımıyla videoların kesişim yerlerini tanıyacak ve evin içini tam olarak yansıtan, telefonda aranabilecek ve sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla evin içinde dolaşabilmenizi sağlayacak 3D görseller sunacak.

Zillow, şu anda 3D Home’u Phoenix’de test ediyor ve 2018 yılı boyunca bu özelliği birçok yeni konumda kullanıma sunacak.

Zillow’daki kiralık evlere bakmak genellikle 25 dakika veya daha fazla sürüyor. Herhangi bir evi gözden kaçırmadığıma emin olmak için ev aradığım bölgedeki tüm evlere bakmalıyım. Sürekli olarak zaten bulanık fotoğrafları yakınlaştırıp uzaklaştırarak detayları karşılaştırmalıyım.

Zillow’un yapay zeka teknolojisi vaat ettiklerini yerine getirirse, bu kadar fazla angarya işle uğraşmaya da gerek kalmayacak. Öneriler bizi en çok beğeneceğim evlere yönlendirecek ve 3D özelliği durağan fotoğraflardan çok daha iyi izlenimlere sahip olmamızı sağlayacak.

Ancak yine de, şüpheci olmak için sebepler var. Zillow’un algoritmalarının olması gerektiği kadar incelikli olmaması muhtemel, hatta fazlasıyla olası. Facebook’un News Feed’ini düşünün: yalnızca bir Tasty videosu izlemek aylarca tüm akışın Tasty videolarından oluşmasına sebep olabiliyor. Ve yapay zekaya bir mutfağı “iyi” yapan şeylerin neler olduğunu öğretmek uzun bir süreç olabilir.

Bu teknolojinin getirecekleri, yolda karşılaşılacak zorluklarla baş etmeye değebilir. Sonuçta, Zillow kullanıcıları hayatlarının geri kalanını etkileyecek kararı vermek için çok büyük bir veri tabanında aramalar yapıyor ve bu süreç eklenen her veriyle daha da zorlaşıyor. Çoğu kişi bu konuda alabilecekleri herhangi bir yardımı – bu yapay zekadan gelse bile – kabul edecektir.

Bu yazı Mashable’dan Monica Chin tarafından yazılmış ve DigitalTalks ekibi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. 

Etiketler