Dikkat Çekici Dijital Bir Girişim: Startsub

Bugün, Dikkat Çekici Dijital Girişimler başlıklı yazı dizimizde Startsub Kurucu Ortağı ve CEO’su Deniz Kuran ile birlikteyiz.

Deniz merhaba, bize Startsub’dan kısaca bahsebilir misin? Nasıl bir iş modeliniz var? Müşterilerinize ne gibi çözümler, hizmetler sunuyorsunuz?

Startsub, yeni nesil e-ticaret modeli diye geçen “abonelik” modelinde iş kurmak isteyen veya işini büyütmek isteyen girişimci veya kurumlara ihtiyaçları olan tüm temel teknik altyapıyı sağlayan bir çözüm ortağı. Bu teknik altyapı içinde websitesi, ödeme sistemi ve yönetim paneli var. Startsub ile çalıştığınız zaman ayrıca bir tasarımcı veya yazılımcıyla çalışmanıza, ödeme sistemiyle anlaşmanıza gerek kalmıyor. Hepsini tek bir yerden çözmüş oluyorsunuz. 1 hafta gibi kısa bir sürede abonelik e-ticaret sitenizi satışa hazır hale getirebiliyoruz.

Abonelik modelini biraz daha açar mısın? Bu modelin klasik e-ticaretten farkı nedir?

Klasik e-ticaretle karşılaştırdığımızda abonelik e-ticaret modelinin ciddi avantajları var. Bildiğiniz gibi klasik e-ticarette müşteri gelir, bir ürün alır ve çıkar. Bir daha ne zaman geleceğini bilemezsiniz. Abonelik e-ticaret modelinde ise müşterileriniz ürün veya hizmetinize abone olur. Her ay veya her hafta onlara ürün/hizmetinizi sunar, karşılığında ödemenizi alırsınız. Dolayısıyla düzenli bir gelir elde etmiş olursunuz, müşteri ile düzenli olarak iletişimde kalarak uzun süreli ilişki oluşturursunuz. Müşteri kazanım maliyetiniz çok daha verimli bir yatırım olur. Önce ödemeyi alıp, başarılı olan ödemelere göre ürün/hizmetinizi gönderdiğiniz için stok tutmadan veya minimum stok ile operasyonunuzu kolayca ve düşük maliyetlerle yürütebilirsiniz. Bu sebeplerle abonelik e-ticaret modeli çok daha sürdürülebilir, daha düşük başlangıç maliyetleriyle kurulabilen bir iş modeli.

Nasıl doğdu bu fikir? Nasıl geliştirdiniz? Yanılmıyosam yatırım da aldınız…

Yurtdışında, özellikle Amerika ve İngiltere’de yaygın olan abonelik e-ticaret modelinin Türkiye için çok uygun olacağını düşündük ve bu modeli Türkiye’de yaygınlaştırmak istedik. Netaş Wesley Clover Tech Fund da bu fikre ve Startsub ekibine inandı, 1 Milyon $’lık tohum yatırım sözümüzü onlardan alarak Netaş Wesley Clover Tech Fund’ın bir parçası olduk.

Sizinle abonelik modelinde işini kuranlar hangi sektörleri tercih ediyor, birkaç örnek verebilir misin?

Şu an 50’ye yakın müşterimiz, hatta biz onlara partnerimiz demeyi tercih ediyoruz, var. 10’dan fazla kategoride abonelik modelinde ürün veya hizmet sunuyorlar. Yiyecek-içecek kategorisi oldukça popüler. Mesela, Chado Monthly her ay kargo dahil 27 TL’ye dünyanın farklı bölgelerinden 3 çeşit çaydan oluşan deneyim kutusu gönderiyor. Fit Kutu her ay farklı markalardan oluşan sağlıklı atıştırmalıklarınızı kapınıza getiriyor.

Hobi-deneyim kutuları, başka bir deyişle “kendine vakit ayır” kutuları son dönemde yükselişte. Kutu Bahane her ay kitap & kahve keyfi yapmanız için özel ürünlerden oluşan bir kutu gönderiyor. Kutuda Sanat Var her ay sanat üretebilmeniz için farklı malzemelerden oluşan bir kutu sunuyor.

B2B müşterilerimiz de var. Düzenli müşterisi olan yazılım, sosyal medya ajansları, freelance çalışanlar, B2B platform sahipleri her ay müşterilerinden ücretlerini sıkıntısız şekilde tahsil etmek için bizi kullanıyor.

Diğer bütün kategorileri ve markaları görmek için http://aydanaya.com platformumuzu mutlaka ziyaret etmenizi öneririz. Bu modelde iş kurmak istiyorsanız fikir ve ilham verir.

Startsub ile abonelik modelinde iş kurmak için ne gerekiyor? Bugün e-ticaret modelinde bir iş kurmak az maliyetli değil.

Startsub ile abonelik modelinde işinizi kurmak için büyük sermayelere ihtiyacınız yok. Bizim gelir modelimiz de partnerlerimizin büyümesi üzerine. Biz Startsub olarak çok uygun bir kurulum ücreti alıyoruz. İstiyoruz ki sermayenizi işin başında bize değil, ürün veya hizmetinize, pazarlamanıza harcayın. Siz büyüdükçe biz de sizinle büyüyelim. Birkaç bin TL’lik bir sermayeniz ve iyi bir abonelik fikriniz varsa mutlaka kahveye bekleriz =)

Şu an kaç kişilik bir ekip var Starsub’da?

Startsub’da şu an 13 kişilik bir ekip var.

Yurtdışı da odağınızda var mı? Yoksa öncelikle Türkiye pazarını mı hedefliyorsunuz? Nasıl gidiyor çalışmalarınız?

Önceliğimiz Türkiye pazarı, ciddi bir potansiyel olduğunu, pek çok kişi ve kurum için bu abonelik modelinin sürdürülebilir ve verimli bir çözüm olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de abonelik modelini yaygınlaştırmak, abonelik ekonomisini büyütmek istiyoruz. Bir sonraki aşama olarak da yurtdışında uygun pazarlara girmeyi planlıyoruz.

Deniz verdiğin değerli bilgiler için teşekkür ederim. Eklemek istediğin bir konu var mı?

Abonelik e-ticaret modeli hakkında daha fazla bilgi almak isteyen kişilere, blogumuzu takip etmesini ve e-posta bültenlerimize kaydolmasını öneririm. Abonelik modelinde iş kurarken dikkat edilmesi gerekenler, dünyadan abonelik örnekleri, Startsub ile abonelik işini kuran markalar ve girişimcilerle ilgili farklı içerikler paylaşıyoruz.

Deniz çalışmalarınızda başarılar dilerim. İlerleyen dönemlerde görüşmek üzere.

Ben teşekkür ederim Ozan. Tüm DigitalTalks okuyucularına güzel bir gün dilerim.

Etiketler