
FM istasyonları Norveç’in bazı bölgelerinde bu hafta itibariyle sessizliğe bürünecek ve bu kapatma süreci 2017 sonuna doğru tamamlanmış olacak.
Norveç hükümeti FM radyodan dijital radyoya geçiş yapmaya hazırlanıyor. DAB ismi verilen dijital versiyon daha fazla kanal seçeneği ve daha iyi ses kalitesi sunmakta.
Hükümet konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Norveç’in bu konuda adım atan ilk ülke olması, ülkenin derin fiyortlardan, yüksek dağlardan ve dağınık topluluklardan oluşan karmaşık coğrafi yapısından kaynaklanıyor.” dedi. “Bu faktörler diğer ülkelerle kıyasla Norveç FM ağlarının operasyonunu sağlamanın daha maliyetli olmasına sebep oluyor.”
Hükümet radyo istasyonlarının FM ağları kapatıldıktan sonra yaklaşık 23.5 milyon dolar tasarruf yapacağını ve bu sayede radyo içeriğine daha fazla yatırım yapabileceğini umut ediyor.
Radyo istasyonları yayına doğrudan dijital yolla devam edeceklerinden hükümet herhangi bir istihdam kaybının olmayacağına inanıyor.
Norveç hükümeti analogtan dijitale geçişi yaklaşık 10 yıldır planlamaktaymış. Eleştirmenler ise bu geçişin ortalama 2 milyon araçın radyo erişiminin kesilmesine yol açacağını söylüyor.
Norveç’in yerel radyo kurumu Norsk Lokalradioforbund yeni radyo satın alma maliyetlerinin tüketiciyi etkileyeceği konusunda da uyarıda bulunuyor.
Yerel gazete Dagblated ise konu ile ilgili yapılan ankete katılanların 3’te 2’sinin bu geçişe karşı olduğunu belirtti.
İngiltere de dahil olmak üzere diğer ülkeler de FM’den dijital radyoya geçişe olumlu bakıyor, bu yüzden de söz konusu geçişin başarısı yakından takip edilecek.
Norveç’in nüfusu 5.2 milyon civarında. Ev hanelerinin yaklaşık yüzde 70’inde halihazırda dijital radyo yayını mevcut.