Metamateryaller Nesnelerin İç Tasarımına İmkan Sağlıyor

Hasso Plattner Entitüsü İnsan Bilgisayar Etkileşim Laboratuvarı’ndan araştırmacılar 3 boyutlu tek parça silikon kullanarak cıvata, vida veya herhangi bir teçhizata ihtiyaç duymadan kullanılabilen kapı mandalı ve pense üretti.

Malzeme teknolojisinde yaşanan gelişmeler şaşırtmaya devam ediyor. Hasso Plattner Enstitüsü İnsan Bilgisayar Etkileşim Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, 3 boyutlu baskı sistemi sayesinde tek parça olmalarına rağmen hareket edebilen ve eğilip bükülebilen malzemeler üretti.

Bahsi geçen inovasyonda metamateryal olarak adlandırılan ve maddeden ziyade iç yapısının önemli olduğu yeni bir teknoloji kullanıldı. Bir çeşit kafes sistemiyle değişik şekillerde örülmüş olan bu madde farklı seviyelerde bükülmezlik imkanı sağlıyor.

Bu özellik sayesinde esnek kısımlar serbestçe hareket ederken kendilerine bağlı daha sert kısımları da hareket ettiriyor.

Hasso Plattner Enstitüsü’nden araştırmacı Patrick Baudisch, bu teknolojinin yararlarını şu şekilde açıklıyor: “Nihai hedefimiz nesnelerin iç yapısını tasarlamak ve bu nesnelere beklenmedik işlevsellikler kazandırmak.” Nesnelerin cıvata veya vida gerektirmeden tek parça halinde üretilmesi, maharet gerektiren ufak parçaları birleştirme işini ortadan kaldırıyor ve yapılarını daha basit kılıyor.

Hasso Plattner Enstitüsü ayrıca belirli bölgelere kuvvet uygulandığında mekanizmanın ne şekilde hareket edeceğini öngörebilmelerini sağlayan bir çeşit destek yazılım servisi de geliştirdi. Araştırmacılar şimdilik esnek silikon kullanmış olsa da teorik açıdan bakıldığında yüksek baskı altında kırılmayacak kadar esnek olan herhangi bir malzeme de kullanılabilir. Yaylı çeliğin de bu tür mekanizmalarda kullanılabileceği düşünülürken henüz 3 boyutlu baskı yapılarak üretilemediğinden kullanılamadığı belirtildi.

Bakalım ilerleyen zamanlarda kapı mandalı veya penseye ek olarak ne gibi malzemeler bu yeni teknoloji kullanılarak üretilecek?

Etiketler