
Resmi China Daily gazetesinin Pazartesi günkü haberine göre, Pekin uzun vadeli Ay’a yerleşim planlarını sağlamlaştırırken, Çin Ay’da bina inşa etmek için 3D baskı teknolojisini kullanmayı araştıracak.
Adını Çin’in efsanevi ay tanrıçasından alan Chang’e 5 adlı 2020 Çin Ay görevinde, mürettebatsız bir sonda Çin’in ilk Ay toprağı örneklerini Dünya’ya geri götürdü. Ay’a ilk inişini 2013 yılında gerçekleştiren Çin, 2030 yılına kadar Ay’a bir astronot indirmeyi planlıyor.
O tarihe kadar Çin Chang’e 6, 7 ve 8 görevlerini başlatacak ve bunlardan sonuncusu Ay’da uzun vadeli insan yerleşimi için yeniden kullanılabilir kaynaklar aramakla görevlendirilecek.
China Daily’nin Çin Ulusal Uzay İdaresi’nden bir bilim adamı olan Wu Weiren’den aktardığına göre Chang’e 8 sondası çevre ve mineral bileşimini yerinde inceleyecek ve ayrıca 3D baskı gibi teknolojilerin ay yüzeyinde kullanılıp kullanılamayacağını belirleyecek.
Wu, “Ay’da uzun süre kalmak istiyorsak, Ay’ın kendi malzemelerini kullanarak istasyonlar kurmamız gerekiyor.” ifadesinde bulundu.
Çin medyasının bu ayın başlarında bildirdiğine göre Çin, beş yıl içinde Ay’dan toprak kullanarak bir Ay üssü inşa etmeye başlamak istiyor.
Çin Mühendislik Akademisi’nden bir uzmana göre, “ay toprağı tuğlaları” yapmakla görevli bir robot 2028 yılı civarında Chang’e 8 görevi sırasında fırlatılacak.
Ay’a ayak basma yarışı son yıllarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile yoğunlaştı.
Bu ay NASA ve Kanada uzay ajansı, 2024 yılı sonlarında yapılması planlanan Artemis II görevi için dört astronot belirledi.