
Seyahat arama devi Skyscanner için yılın geride bıraktığımız bölümü yoğun geçti. İskoçyalı şirket Ocak ayında geçmişindeki en büyük yatırımı topladı. 192 milyon $’lık bu fonlama ile şirketin, 1,6 milyon $ değerlemeye ulaştığı raporlandı. Şirket böylelikle unicorn sınıfına girdi.
Şirket o günden bu güne, yeni Facebook Messenger bot’u ile müşteri hizmetlerinde otomasyonu devreye aldı. Ürün bakış açısıyla en büyük değişiklik ise geçtiğimz hafta geldi. Şirketin uçuş arama uygulaması, otel ve kiralık araç arama uygulaması ile birleşti. Böylelikle farklı alanlarda hizmet sunan bir seyahat uygulaması halini aldı.
Skyscanner CEO ve kurucu ortağı Gareth Williams, şirketin bugünü ve geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Amerika’ya geçiş
Skyscanner 2003 yılında İskoçya’da, Avrupa’nın trafik anlamında en büyü uçuş arama motorlarından biri olarak kuruldu. Aslında bugün, 50 milyon aylık kullanıcı ile dünyanın en büyüklerinden biri. Avrupa, şirketin kullanıcı tabanının %60’ını oluşturuyor. Skyscanner, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da 700 çalışanı olduğunu ve küresel ayak izinin büyümekte olduğunu belirtiyor.
Williams’a göre Skyscanner, ABD bünyesindeki ziyaretçi sayısının yılda %100 arttığını görüyor. Williams, CFO Shane Corstorphine’dan, şirketin Miami’deki yerleşkesine taşınmasını istedi. Williams, bunun pek çok değişikliğe yol açmasını beklerken: “Aslında ABD, üzerine düşmediğimiz bir alan değildi. Ancak kıta Amerikasındaki market penetrasyonunun, Avrupa ve Asya-Pasifik kadar yüksek olmadığı da bir gerçek. Öte yandan, hızlı büyüme gösteriyor.” diyor.
Çoğu teknoloji şirketi ABD’deki merkezi için San Francisco veya New York’u seçerken, Skyscanner bazı stratejik nedenlerden ötürü Miami’yi seçiyor. Bu sebeplerden biri şirketin sadece ABD değil, tüm kıtayı hedef alan bir yaklaşımı benimsemesi. Miami, ABD’nin büyük şehirleri arasında, Güney Amerika için bir merkez ve geçiş noktası konumunda bulunuyor.
Ayrıca teknoloji şirketlerinin çoğu, ABD’yi faaliyette bulunacakları ilk büyük pazar olarak kullanır. Dünya pazarlarına yayılmaya sonra başlar. Skyscanner, Avrupa menşeli bir şirket olarak tam tersini yapıyor. Williams bunun, şirkete daha ilk günden küresel bakış açısı kazandıracağı için bir avantaj olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: “Avrupalı internet şirketleri için potansiyel avantajlardan birinin, hizmetlerini uluslararası alana erken dönemde taşımaları olduğunu düşünüyorum. ABD pazarı öyle büyük ki, şirketlerin o pazarda istenen yere gelmeleri için uzun süre geçiyor. Birleşik Krallık’ta ise bir numara olmak ve sonra Fransa, Almanya ve hatta Asya’yı düşünmek çok daha erken gerçekleşebiliyor.”
Küresel görünüm
Bir şirket yeni pazarlara giriş hazırlığında iken, o pazardaki şirketleri incelemek ve onlardan öğrenmek için daha iyi bir konumda olur. Williams ekliyor: “E-ticaretteki gelişmelerden ve Çin, Kore, Hindistan, Japonya gibi yerlerde tanık olunan kullanıcı davranışlarından dersler çıkartmak istiyoruz. ABD’li şirketlerin oralardaki gelişmelerin pek farkında olmadığını düşünüyorum.”
Facebook’un, Messenger’ı bir platforma dönüştürmek konsunda Çinli teknoloji devi WeChat’ten ilham aldığı anlaşılmıştı. Hem Çin’deki basit bir chat uygulaması bankacılıktan oyuna ve e-ticarete kadar çeşitli endüstrilere entegre edilebildi ise aynı şey Batılı pazarlarda neden gerçekleşmesin ki?
Williams, aynı düşüncenin süredir kendisinde de bulunduğunu belirtiyor ve açıklıyor: “Alibaba’nın T-Mall’u ve WeChat, bir kaç yıldır benim için ilham verici rol oynuyorlar. Messenger’ın platforma dönüşmesi bizim için sürpriz değildi. Bizim aday bir ürünümüz vardı ve API’ın yayınlanmasından önceki hafta içinde Facebook ile iletişim halindeydik. Line ve diğerleri ile de çalışma halindeydik.”
Skyscanner, geçmiş birkaç yılda Asya’da büyümeyi sürdürdü. Kıtayı ele geçirmek için oldukça önemli iş ortaklıkları oluşturdu. Örneğin 2012 yılında Çin’in en büyük arama motoru olan Baidu’nun, uluslararası uçuş arama konusundaki resmi ortağı oldu. Şirketin aldığı 192 milyon $’lık yatırımın kaynağına bakıldığında, Yahoo Japonya ve Malezya Hükümeti göze çarpıyor.
Williams bu konuda şunları söylüyor: “Yahoo Japonya, bizi tanıyordu. Ürünümüzü Japon seyahat pazarına sunmak için kendileri ile ortak girişimimiz olmuştu. Japonya’da büyük bir kullanıcı kitlesine sahipler. Malezya Hükümeti’nin yatırım stratejisi ise APAC’ta oldukça güçlü.”
Skyscanner, Kıta Amerikası’ndaki operasyonları için son sözü şöyle söylüyor: “Bir anda olacak bir şey değil. Ancak Kuzey Amerika’daki yıllık %100 büyümemizi sürdürebilirsek, orada büyük işler başaracağız.”