Tesla, SolarCity Adlı Enerji Şirketini Satın Alacak

Üç gün önce piyasaya düşen Tesla’nın SolarCity şirketini satın almak için teklif vermesi haberi, beklenmedik bir haberdi. Sermaye piyasalarında SolarCity %13 değer kazanırken Tesla, %12 değer kaybetti.

Avondale Partners şirketinden Michael Morosi’ye göre, bir şirket satın alım haberi çıktığında, alıcının hisse senedi değerinin düşmesi ve satın alınacak olanın artmaası gayet normal.

SolarCity, Mart 2016 itibari ile 3,492 borç/özsermaye oranına sahip. Tesla’nınki ise 3,215.

Tesla otomobil üreticileri arasında emsali olmayan bir yere sahip. Zira pazarı henüz olgunlaşmamış durumda. Bu pazardaki rakipleri, örneğin Fiat Chryler ve General Motors, 1,6 ve 1,7 gibi çok düşük borç/özsermaye oranına sahipler. Ford bir istisna olarak sayıldığında, Tesla’nın borç/özsermaye oranında kaldıraç etkisi bulunduğu görülüyor.

SolarCity’nin borcunun büyük kısmı, proje borcu. Bu, Tesla için iyi haber. Morosi, bu borcun SolarCity bilançosunda nakit yaratan varlıklara karşılık olacak şekilde bulunduğunu belirtiyor. Benzetme yapmak gerekirse bu borç, kredi kartı borcundan ziyade mortgage borcuna benziyor.

Tesla ve SolarCity, geçmişten beri iki yakın şirket olmuştur. Elon Musk ve Antonio Gracias, kendilerini satın almaya ilişkin karar alma mekanizmalarından azad etmiş durumdalar.

Morosi ayrıca, SolarCity’i satın almanın, Tesla’nın finansal raporlamasını karmaşıklaştıracağını ekliyor. Amerika’da kabul gören muhasebe kurallarına göre SolarCity, yıllık gelirinin sadece belli bir oranını raporlayabiliyor. Bu da Tesla’nın tarafını olumsuz etkileyebilecek bir durum. Ayrıca şirketin otomotiv endüstrisindeki büyümesinin, enerjinin geleceğine daha spekülatif  yatırımlardan ayrıştırılması da zor bir iş olacak.

Tesla’nın SolarCity’nin piyasa değerinin %21-%30 üzerinde teklif etmesi durumu, pazar tarafından değerlemedeki artış nedeniyle nötrlendi. Bugünkü hisse değeri üzerinden bir teklif götürülmüş olsa, Tesla’nın %8-%15 arasında fazla teklif etmesi beklenirdi.

Pek çok analist, satın alımın gerçekleşmesinden sonra dahi SolarCity’nin kendi faaliyetini sürdüreceğini düşünüyor. Zira Tesla bu aralar Model 3’ün piyasaya sürülebilmesi ile meşgul. SolarCity’nin Tesla ekosistemindeki varlığı, muhtemelen gelecek için önemli olacak.

Piyasada, Tesla’nın bu hareketinin cesurca olduğu kanısı hakim. Şirket, lihium-ion Gigafactory’sini tam kapasite çalıştırmaktan 4 yıl uzakta. Tesla bu satın alımı muhtemelen, gelecekteki batarya inovasyonu için yaptı. Şirketin bu araç teknolojisine ne şekilde entegre edeceğini zaman gösterecek.

Etiketler