
Genellikle bir teknoloji balonundan bahsedildiğinde sektördeki insanlar sıkıntıda olan girişimlerin ismini açıklama konusunda tereddütlü davranır.
Şirketlere ait her türlü veriyi toplayan ve inceleyen Mattermark kurucu ortağı ve CEO’su Danielle Morrill ise kesinlikle bunlardan biri değil.
Geçtiğimiz günlerde Mattermark’ta yayınladığı bir paylaşımda Morrill, bazı startupların ciddi tehlikede olduğunu açıkladı. Risk sermayesi tarafından desteklenen bu şirketlerin geleneksel yazılım şirketlerinden daha büyük tehlikede olduğunu yazdı. Zira ekonomik buhran veya panik halinde bu girişimlerin para bulması çok zor hale geliyor.
Morrill bu girişimleri şu şekilde açıkladı:
“Bu şirketler, 0.20 dolar kazanmak için 1 dolar harcayan ve müşteri toplamanın eninde sonunda fayda sağlayacağını düşünen şirketler. ( Draft Kings, Fan Duel)
Bu şirketler, müşterilerini her satın almada tekrar kazanmak zorunda olan şirketler. (Kabam)
Bu şirketler, mantıklı ekonomiler üzerine kurulmamış olan şirketler. (WeWork)
Morrill, yatırımcıların bazı girişimleri “umutsuz vaka” olarak öngördüğünü ancak bunu nasıl değerlendirdiklerini anlamak için verileri incelemek gerektiğine dikkat çekiyor.
“Hangi şirketin riskli olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?”
Bu sorunun cevabını bulmak için Mattermark, şirketin çalışan sayısını, ne kadar yatırım aldığını, internet sitesinin aylık tekil ziyaretçi sayısını, uygulama indirme rakamlarını ve bunlar gibi daha pek çok veriyi inceliyor. Mattermark bu verileri AngelList ve Alexa gibi sitelerden, anonim kaynaklardan, sosyal medyadan ve App Store sıralamalarından toparlıyor.
Morrill’in yaptığı bu değerlendirmeler ile aslında hiç de haksız olmadığını belirtmek gerek.
CB Insights verilerine göre 2015 yılında her hafta ortalama 1.3 tane 1 milyar dolarlık teknoloji şirketi kurulduğu ortaya çıkıyor. Mantar gibi yayılan bu şirketlerin riskli grupta yer aldığı ve bu zihniyetin değişmekte olduğu dile getiriliyor.
Bir şekilde Silikon Vadisi iyimserliğinin sebep olduğu bu hızlı yükselişin yerini yavaş yavaş mantıklı hareketlere bırakacağı söyleniyor.
Başarı elde etmelerinin bir hayal olduğunu vurgulamak için “Unicorn” yani “tek boynuzlu at” olarak tanımlanan bu şirketlerin bir kısmının yok olacağı belirtilirken korkunun etkisiyle değişimin yaşanacağı konuşuluyor.
Görsel Kaynak: Flickr