Khushi Baby Sayesinde Bebeklerin Aşı Kayıtlarını Tutmak Kolay

Dünyada her yıl 1,5 milyondan fazla bebek yetersiz aşılanma dolayısı ile hayatını kaybediyor. Yale Üniversitesi’nden bir grup öğrencinin hayata geçirdi, Khushi Baby adlı proje bu rakamı aşağı çekme yönünde atılan değerli bir adım.

Khushi Baby

Khushi Baby‘nin çalışma mantığı oldukça basit: Sağlık görevlilerine Khushi Baby uygulamasının yüklüğü olduğu telefonlar sunuluyor. Sağlık görevlileri bebeklere uyguladıkları aşıların bilgisini yakın alan iletişimi (NFC) ile bebeklerin boynundaki özel kolyeye aktarıyor. İlerleyen dönemde başka bir sağlık görevlisi bebekle ilgilenirken rahatlıkla hangi aşıların kendisine yapıldığını bu kolye sayesinde görebiliyor. Ayrıca sağlık görevlilerinin bebeklerin aşısı ile ilgili girdikleri tüm bilgiler bulutta (cloud) saklanıyor. Böylece özellikle kırsal bölgelerde düzenli olarak takip edilmeyen aşı verileri, sistemli bir şekilde işlenmiş oluyor. Khushi Baby’de ayrıca aşı tarihi yaklaşan bebeklerin anneleri sistem tarafından otomatik aranıyor ve böylece ailelerin aşı gününü unutmasının önüne geçilmiş oluyor. Bu projeyi Seva Mandir adlı Hindistan’ın önde gelen sivil toplum örgütü ile birlikte test eden Kushi Baby ekibi ileriye yönelik önemli tecrübe kazanıyor.

DigitalTalks olarak; teknolojiden yararlanarak dünyamızı daha yaşanır bir hale getirmek için üretilen bu ve benzeri projeleri sizinle paylaşmak mutluluk duyuyoruz.

Etiketler