ASML, ABD-Çin Teknoloji Gerilimlerine Rağmen Pekin’de Yeniden Kullanım ve Onarım Merkezi Kuracak

Hollandalı şirketin yıllık raporuna göre, Çin geçen yıl 10,9 milyar ABD doları tutarındaki satışla Tayvan’ı geride bırakarak ASML’nin en büyük pazarı oldu.

Dünyanın en büyük gelişmiş çip üretim ekipmanı tedarikçisi ASML Holding, ABD-Çin teknoloji rekabetinin ortasında Washington’dan gelen baskıya rağmen, bu yıl Pekin’de bir “yeniden kullanım ve onarım” merkezi kuracağını duyurdu.

ABD’nin ihracat kontrol kurallarına uymak için aşırı ultraviyole (EUV) litografi sistemlerini Çin’deki müşterilerine satamayan Hollandalı şirket, bu tesisle ilgili planını Çarşamba günü yayımlanan yıllık raporunda açıkladı.

Bu proje, raporun “döngüsel ekonomi” bölümünde parça ve araçlarla ilgili tek büyük girişim olarak yer aldı. ASML temsilcisi, planda belirtilen onarım merkezinin “Çin’deki mevcut onarım merkezimizin bir yükseltmesi (upgrade) olduğunu, yeni bir ekleme olmadığını, eski onarım merkezinin yerine geçtiğini” belirtti.

Daha önce Hollanda hükümetinin ASML’nin ana karadaki yarı iletken ekipmanlarını onarma ve bakım yeteneğini sınırlayabileceği bildirilmişti. Yıllık rapora göre, Çin 2024’te ASML’nin toplam satışlarının %36,1’ini oluşturarak ilk kez Tayvan’ın yerini aldı.

ASML temsilcisi, “Çin’deki tüm işlerimiz, onarım merkezi de dahil olmak üzere, geçerli ihracat kontrol kuralları ve yasalarına uygundur.” dedi.

Şirketin ana karadaki satışları geçen yıl 10,2 milyar avroya (10,9 milyar ABD doları) ulaşırken, Tayvan 4,3 milyar avro veya toplam satışların %15,4’ünü oluşturdu.

Tayvan, 2023 yılında 8,1 milyar avroluk gelirle ASML’nin en büyük pazarıydı; Çin’deki satışlar ise 7,3 milyar avro seviyesindeydi. 2022’de ASML’nin Çin’deki satışları 2,9 milyar avro olup, toplam satışların %13,8’ine denk geliyordu.

ASML, litografi sistem satışları açısından anakara pazarının güçlü performansının “önceki [birkaç] yılda oluşan yüksek bir sipariş birikimiyle desteklendiğini” ve sipariş birikiminin karşılanmasının ardından “ileride Çin’e yönelik daha normal satış seviyelerine doğru bir kayma” beklendiğini söyledi.

Bunun yanı sıra, ASML’nin bellek çipi ekipmanı işi geçen yıl güçlü bir performans sergiledi; şirket bunu, “yapay zeka ile ilgili bellek talebinin yönlendirdiği teknoloji geçişlerine” bağladı. Ayrıca, Çin’in en büyük mutlak coğrafi satış hacmini oluşturduğunu ekledi.

Ancak ASML, satışlarının jeopolitik risklerden etkilenebileceğini belirtti. Şirket, “Belirli ülkelerde, özellikle Çin’de, sistem ve hizmetlerimizi sağlama yeteneğimiz artan ihracat düzenlemeleri veya politikalarının konusu olmuştur.” dedi.

ASML’nin Çin’deki operasyonları, ABD, Hollanda ve Japonya tarafından uygulanan yaptırımlardan olumsuz etkilendi. Bu ülkelerde üretilen en gelişmiş sistemlerin Çinli müşterilere ihracatı özel onay gerektiriyor.

ASML, Ekim ayında yaptığı açıklamada, 2025’te Çin’den elde edilen satışların toplamın yalnızca %20’sini oluşturmasını beklediğini belirtti.

Şirketin CEO’su Christophe Fouquet, o dönemde Washington’un ASML’nin Çin’e yönelik satışlarını daha da kısıtlama baskısını artırmasını beklediğini söyledi.

“Buradaki asıl soru, Hollanda için neyin doğru olduğu? Avrupa için neyin doğru olduğu?” diye sordu Fouquet, Bloomberg etkinliğinde.

Etiketler