Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kölükfakı ile Pazar Sohbeti

Hepinize merhaba, DigitalTalks Pazar Sohbetleri‘nde bugün Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Kölükfakı ile birlikteyiz.

Aslı Hanım merhaba, öncelikle sohbet davetimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Bize Unilever’deki sorumluluklarınızla ilgili kısaca bilgi verebilir misin? 

Merhaba, ben size davetinizden ötürü teşekkür ederim. Unilever’in Türkiye, Orta Asya ve İran bölgesinde dijital, medya ve e-ticaret işinden sorumlu yönetim kurulu üyesiyim.

Unilever’deki Digital Hub adındaki yapıyı çok sıklıkla duyuyoruz. Bize biraz Digital Hub’tan bahsedebilir misiniz?

Dünya değişiyor ve bu değişimin önüne geçebilmek bildiğimiz şeyleri aynı şekilde yapmaya devam ederek mümkün olmayacak. Bu doğrultuda geleceği doğru okumak, kalıplardan kurtulmak, bildiklerimizi unutmak ve her şeye yeniden başlamak gerekiyor. Bu vizyonla dijitale olan yaklaşımımızı da yakın dönemde değiştirdik ve odağında dijital olan bir Unilever için kolları sıvadık. Bu amaçla, işimizin kalbine data, teknolojiler ve yeni iş yapış şekillerini koyarak Türkiye’de Digital Hub adıyla bir yapı kurduk. Yapının bugünkü haline gelmesi de kendi içinde yepyeni bir öğrenme yolculuğuydu ve yaklaşık 2 yıl sürdü. Farklı denemeler yaptığımız, iyi yaptığımız işleri cebimize koyduğumuz, hatalarımız ile yüzleştiğimiz; bazen de her şeye yeniden başladığımız heyecan verici bir yapılanma süreci yaşadık. Bizi en sevindiren gelişmelerden birisi de 2017 yılından beri şekillendirmekte olduğumuz bu yapının örnek bir model olarak Unilever’in birçok farklı ülkesinde de şu anda yayılıyor olması.

Digital Hub yapısını sordunuz. Çok özetle, Digital Hub Türkiye esnek (agile) bir yapı olarak kurduğumuz digital servisleri iş ihtiyaçlarına bağlayan bir iş birimi. Medya, data, ticaret, içerik, iletişim ve analiz gibi farklı uzmanlık alanlarını iş ihtiyaçlarımıza çözüm bulacak şekilde birbirine bağlıyoruz. Bunu yaparken bazı digital servislerimizi de Digital Hub ekibinin içinde konumluyoruz. Buna en güzel örneklerden birisi U-Studio ekibimiz. U-Studio Unilever’in içinde içerik üreten bir iç ajans kurgusu.

Kendi yaratıcı ekibinizin, prodüksiyon takımınızın olması her şirkette rastlanılan bir durum değil. U-Studio’yu Unilever yanılmıyorsam ilk 2016 yılında lanse etmişti. Global ölçekte ve Türkiye özelinde nasıl gidiyor bu ekibin çalışmaları. Memnun musunuz aldığınız karardan?

İçinde bulunduğumuz değişim süreci ve veri odaklı iletişim içerik anlamında müthiş bir hız ve ivme kazanmayı gerektiriyor. Bu anlamda içeride bir ekibin olması tartışmasız ki inanılmaz bir sinerji yaratıyor. Markanın ihtiyacını, iş hedeflerini birinci ağızdan dinlemek, fikirleri tazeyken konuşup tartışabilmek hem ajans hem de markalar açısından hız kazandıran ve oldukça verimli bir çalışma ortamı sağlıyor. U-Studio Türkiye ikinci yılını bitiriyor. Bu ekibimizin işimiz içindeki payı, etkisi ve yarattığı değer her geçen gün katlanarak büyüyor. Bu saydığım başarı göstergeleri içinde ise tüm global U-Studio ülkeleri arasında ilk üçteyiz.

Datanın şirketler için önemi her geçen gün daha da artıyor. Malum dijitalleşme ile birlikte farklı kaynaklardan elde edilen veri miktarı da katlanarak büyüyor. Unilever olarak dataya yaklaşımınız ne yönde evriliyor?

Unilever olarak temel misyonumuz dijitalde baştan sona mükemmel tüketici deneyimleri yaşatabilmek. Bunun için içgörü ve tüketici ihtiyaçlarını işimizin kalbine koyuyoruz. Ürünün tüketiciyle olan etkileşimini bu verilerin üzerine kurarak anlamlandırıyoruz. Hitap ettiğimiz hedef kitlelerin farklılıklarını anlamlandırarak, doğru kişiye, doğru zamanda, doğru iletişimi yapmak kendimize koyduğumuz en büyük hedeflerden biri. Bu vizyonumuz doğrultusunda da gerekli teknolojilere, araçlara ve insan kaynağına her türlü yatırımı yapıyoruz.

Tabii data demişken, özellikle organize perakendeciler Unilever gibi hızlı tüketim ürünleri üreten şirketlere göre data açısından daha şanslı. Sonuçta son tüketiciye onlar daha fazla dokunuyor ve dataya sahip olma imkanları daha fazla. Bu çerçevede e-ticaret sizler için bir fırsat sunuyor mu? Buradaki stratejinize yönelik neler paylaşmak istersiniz?

E-ticaret tüketicilerimize dijitalde yaşattığımız deneyimin son durağı. Bu yüzden e-ticaret partnerlerimizle çok yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Biz partnerlerimize en doğru iletişim ile trafik yönlendirmesi yaparken, partnerlerimiz de bizlere platformlarına gelen tüketicilere en iyi müşteri deneyimini sunabilmek için en doğru portföy, içerik ve kampanya kurguları konusunda yol gösteriyorlar. Bu anlamda işimizi el ele büyütmeye çalışıyoruz.

Özellikle on-demand delivery alanında çok ciddi bir rekabet var dünyada. Türkiye’de de önemli oyuncuları görüyoruz. Bu konuda neler paylaşmak istersin? Bu alana yönelik özel planlarınız var mı?

Yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte hız tüketicilerimiz için her geçen gün daha da önem kazanıyor. Bu ihtiyacı karşılamak için buradaki e-ticaret oyuncuları ile çok yakın çalışıyoruz. Kategorilerimizi beraber geliştirip ürünlerimizi tüketicilerimizde en hızlı, en etkili şekilde buluşturmaya özen gösteriyoruz. Bunun dışında kendi içimizde de yeni iş modelleri kurgulamaya ve geliştirmeye yönelik çalışıyoruz.

Ekibinizde farklı yeteneklerde ve tecrübede çalışanlar var. Daha önceden başka şirketlerde iş tecrübesi olan kişiler de var. Bu yanılmıyorsam eskiden Unilever’de çok olan bir durum değildi. Unilever’in kültürü de dönüşüyor diyebilir miyiz?

Evet gözleminiz çok doğru. Unilever çok daha kapsayıcı ve farklı uzmanlıklara kucak açan bir kültür olma yolunda kararlılıkla ilerliyor diyebilirim. Bununla birlikte bizim gibi köklü şirket kültürlerini değiştirebilmek için yeni bakış açılarına yer açmamız, farklı uzmanlık ve deneyimleri organizasyonumuzun bir parçası haline getirmemiz gerektiğini de biliyoruz. Digital Hub bu konusundaki vizyonumuza birebir uyuyor. Digital Hub ekibinin neredeyse tamamı dışarıdan aramıza katılmış olan, çok farklı deneyim ve çeşitli yeteneklere sahip olan arkadaşlarımızdan oluşuyor.

Bu değişim devam ettikçe, hiç kuşkusuz ki zaman ilerledikçe bugünkü rol tanımlarımız ve ihtiyaç duyduğumuz uzmanlıklar değişebilir veya daha da çeşitlenebilir.

Değerli paylaşımların için çok teşekkür ederim Aslı Hanım. Umarım sizi ilerleyen dönemde DigitalTalks serilerinden birinde ağırlama şansımız olur. İyi pazarlar dilerim.

Ben teşekkür ederim Ozan Bey. Size ve tüm DigitalTalks okuyucularına iyi pazarlar dilerim.

Etiketler