Çin’in En Büyük İnternet Şirketi Hintliler’e Bedava İnternet Dağıtmak İstiyor

Çin devi Alibaba yakında Hindistan’a ücretsiz internet erişimi sağlayacak birden fazla girişimin parçası olacak gibi görünüyor.

UCWeb’in de sahibi olan Alibaba, ülkedeki telekom operatörleri ve WiFi sağlayıcıları ile görüşmeler yaparak Hindistan’a ücretsiz internet erişimi sağlama planları yapıyor.

Alibaba Uluslararası Mobil İşletmeler Başkanı Jack Huang, “Kullanıcılara düşük maliyetli veri ve daha iyi bağlatı sunmak istiyoruz – hem de mümkünse bağlantı ücreti olmadan. WiFi sağlayıcıları ve sektörün diğer oyuncuları görüşmeler yapacağımız potansiyel oyuncular arasında.” diyor.

Ücretsiz internet erişimi sayesinde Alibaba UCWeb’in Hindistan’daki varlığını genişletmeyi umuyor. Geçtiğimiz ay UCWeb, Hindistan ve Endonezya pazarlarına önümüzdeki iki yıl içerisinde 29 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıllarda UCWeb, tarayıcı hizmetlerini genişleterek haber dağıtıcısı ve içerik platformu görevlerini de üstlendi. Şirket geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 30.000’e yakın yayıncı, internet fenomeni ve blogger ile anlaşarak içerik platformuna katmayı planladığını belirtmişti. Alibaba, UCWeb’i 2014 yılında toplamda 1.9 milyar dolardan daha fazla bir tutara satın almıştı.

Hunag, konu ile ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti: “Hindistan, UCWeb için denizler aşırı en kritik pazarlardan biri. Bu yatırım ile pazara global mobil internet çağı da girmiş olacak.” Yeni yayın platformundan gelen son rakamlara göre geçtiğimiz yılın sonunda yaklaşık 100 milyon aylık aktif kullanıcı sayısı oluştu.

UCWeb, büyük bir ihtimalle Hindistan’da ücretsiz internet erişimi çalışmalarına başladığı zaman yasal sınırlandırmalar ile karşılaşacak. Hint hükümeti, kullanıcılara ulaşabilecekleri içerikleri dikte edebilme tehlikesi barındırdığı için farklı şirketlerin ücretsiz internet erişimi sağlamasına izin vermiyor. Yerel hükümet geçtiğimiz yıl benzer sebepler yüzünden Facebook’un Free Basics özelliğini yasaklamıştı.

400 milyonu aşkın internet kullanıcısı ile Hindistan dünyanın en büyük ikinci internet kullanıcı tabanına sahip, ancak ülke nüfusunun üçte ikisi henüz online bile değil. Bu da ülkeyi kullanıcı rakamlarına ve etkileşim seviyelerini büyütmek isteyen şirketler için oldukça çekici bir pazar haline getiriyor.

Silikon Vadisi devleri de agresif olarak daha fazla Hintli’ye ücretsiz internet sunmaya devam ediyor. Google Hindistan’da 100 adet tren istasyonuna ücretsiz WiFi hizmeti getirmişti. Google’ın global rakibi Microsoft da kullanılmayan frekanslar üzerinde araştırmalar ve keşifler yaparak kullanıcılara internet sunmayı amaçlıyor. Facebook ise Express WiFi adını verdiği, yerel ISP’ler ile ortaklaşa çalıştığı ve kırsal alanlara ücretsiz WiFi sunmayı amaçladığı programı üzerinde uzun zamandır çalışmakta.

Bu sırada Hint hükümeti ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 1.000’i aşkın köye ücretsiz internet sağlayacağını ve 150.000’ü aşkın kasabaya da uygun fiyatlı internet erişimi sunacağını duyurmuştu.

Etiketler